Anonimna prijava protiv CGO: Šoškić istraživao, kuma vještačila

Cijenimo da je ovaj vid odnosa krajnje problematičan i da ne doprinosi povjerenju građana u rad tužilaštva, smatraju u CGO
290 pregleda 5 komentar(a)
Miloš Šoškić, konferencija, Foto: CGO
Miloš Šoškić, konferencija, Foto: CGO
Ažurirano: 08.04.2015. 19:42h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) dostavili su VDT-u Ivici Stankoviću dio dokaza koji, tvrde, upućuju na zloupotrebu službenog položaja i konflikt interesa višeg državnog tužioca Miloša Šoškića i sudske vještakinje finansijsko-ekonomske struke Aleksandre Anđelić.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević podsjetila je Stankovića na obećanje da će provjerti krivičnu prijavu koju je CGO ljetos podnio protiv Šoškića i Anđelićeve, istakavši da su njih dvoje kumovi.

“Cijenimo da je ovaj vid odnosa među onima koji treba da profesionalno, nepristrasno i objektivno i uz uvažavanje najviših etičkih normi, sprovode radnje izviđaja krajnje problematičan i da ne doprinosi povjerenju građana u tužilaštvo i radnje koje tužilaštvo sprovodi. Svakako, da je ODT Kolašin valjano obavilo svoj posao, prilično lako bi došli i do ovog dijela dokaza na koje smo mi nedvosmisleno ukazali u našoj krivičnoj prijavi, ali i do drugih koji bi zasigurno vodili drugačijem ishodu same prijave”, navodi Uljarevićeva u dopisu Stankoviću.

Šoškić je vodio istragu povodom anonimne krivične prijave, koju je prije skoro dvije godine protiv CGO podnijela anonimna osoba, zbog navodne utaje poreza. Tužilaštvo je na kraju, kao i Poreska uprava, konstatovalo da je poslovanje CGO ispravno...

Uljarevićeva je u krivičnoj prijavi, koje je kolašinsko tužilaštvo odbacilo, istakla da postoji osnovana sumnja da su Šoškić i Anđelićeva informacije iz spisa predmeta “dijelili sa trećim licima”.

Šoškić je tokom prvog telefonskog razgovora kazao “Vijestima” da ne želi da komentariše navode Uljarevićeve, da bi nakon toga pozvao novinarku pominjući njeno djevojačko prezime i sugerišući joj da sva pitanja proslijedi Višem državnom tužilaštvu, na šta će on odgovoriti “o svemu što zna u tom slučaju, pa i o novinarima koji rade za Uljarevićevu, među kojima ste i vi”.

Anđelićeva tvrdi da se na spisku ovlašćenih sudskih vještaka našla isključivo na osnovu svojih kvalifikacija: ”Odabir vještaka je stvar tužilaštva i suda, na šta ja ne mogu da utičem. Sve ostalo, ne mogu i neću da komentarišem”.

Kolašinsko tužilaštvo je u decembru odbacilo krivičnu prijavu CGO protiv Šoškića i Anđelićeve, jer po zamjenici tužioca Maji Šćepanović “nema bitnih elemenata bića krivičnog djela za koje se prijavljuju, a niti elemenata nekog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

„Nezdrava kolegijalnost parališe”

Uljarevićeva je “Vijestima” kazala da se iz obrazloženja odbačaja krivične prijave vidi da “u tužilaštvu vlada jedna vrsta nezdrave solidarnosti sa kolegama, koja parališe” profesionalan rad na izviđaju, do te mjere da navodi iz prijave “nijesu provjereni na zakonom predviđen način”.

“Da je drugačije, brzo i lako bi tužilac koji je postupao po ovoj prijavi došao do dokaza o postojanju sukoba interesa u dijelu angažovanja Anđelićeve... i Šoškića, čija je supruga bila svjedok na njenom vjenčanju. Ovaj slučaj je odlična ilustracija onih zamjerki na koje kontinuirano ukazuje Evropska komisija kada je riječ o pravosuđu. Napredak u reformi pravosudnog sistema će se mjeriti otklanjanjem klijentelističko-nepotističkih veza koje značajno opterećuju ovu granu vlasti”.

Bonus video: