OMAŽ NAUTIČKOJ ISTORIJI BOKE KOTORSKE

Porto Montenegro obilježava 87. godišnjicu jugoslovenskog podmorničarstva

Okupljeni bivši podmorničari, koji su nekada plovili u “Heroju”, posjetiocima će prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima
5 komentar(a)
podmornica Heroj, Foto: Privatna arhiva
podmornica Heroj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.02.2019. 14:13h

Povodom obilježavanja 8. aprila, dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaliv uplovile prve podmornice jugoslovenske flote – “Habri” i “Nebojša”, svi posjetioci marine i naselja Porto Montenegro u Tivtu, imaće sjutra priliku da uživaju u “Danu otvorenih vrata” tamošnje muzejske Zbirke pomorskog nasljeđa i besplatnom obilasku podmornice P-821 “Heroj”.

Okupljeni bivši podmorničari, koji su nekada plovili u “Heroju”, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, tog dana će posjetiocima Tivta prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto, saopšteno je danas tim povodom iz Porto Montenegra.

Projekcija dokumentarnih filmova i video-zapisi o jugoslovenskim podmornicama, biće još jedan multimedijalni sadržaj u kojem će svi ljubitelji istorijskog nasljeđa uživati tokom Dana otvorenih vrata Zbirke pomorskog nasljeđa.

Podmornica “Heroj” i muzej će 8. aprila biti otvoreni za posjetioce u vremenu od  9 do 19 časova.