Unija poslodavaca: Ko diskriminiše privatne ljekare?

Iz UP su reagovali, kako tvrde, povodom “medijskih napisa u kojima se rad privatnih zdravstvenih ustanova negativno kvalifikuje, uz ocjene i zaključke koji ukazuju na nepoštovanje zakona, odsustvo brige o javnom zdravlju i životima građana”
58 pregleda 1 komentar(a)
Ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2018. 19:05h

Unija poslodavaca Crne Gore pozvala je nadležne državne organe da saopšte koje ustanove, javne ili privatne, ne izdaju zakonito ljekarska uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti.

Oni su reagovali, kako tvrde, povodom “medijskih napisa u kojima se rad privatnih zdravstvenih ustanova negativno kvalifikuje, uz ocjene i zaključke koji ukazuju na nepoštovanje zakona, odsustvo brige o javnom zdravlju i životima građana”.

“Vijesti” su ranije pisale da pojedine zdravstvene ustanove bez detaljnih pregleda olako izdaju uvjerenja, ne navodeći o kojima je riječ. Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić je u intervjuu izrazio brigu zbog toga i upozorio na moguće negativne posljedice po bezbjednost građana.

“Unija iskazuje kategorično protivljenje i poziva na hitno reagovanje nadležnih...Nije prvi put da se javnosti serviraju olako date izjave i neargumentovane tvrdnje o privrednim subjektima i poslodavcima koji posluju u privatnom sektoru. Obrazac primijenjen u ovom slučaju govori o svojevrsnoj organizovanoj kampanji usmjerenoj protiv privatnih zdravstvenih ustanova koje se prozivaju za manjak profesionalnosti, odgovornosti i medicinske etike u odnosu na javne zdravstvene ustanove. Neprihvatljiv je i neozbiljan pristup kojim se, bez i najmanjeg pokušaja ozbiljne analize, sva užasna dešavanja na putevima pripisuju privatnim zdravstvenim ustanovama. Biće da je problem mnogo složeniji i da zahtijeva multidisciplinaran pristup brojnih organa, institucija i ustanova, i naravno porodice i društva”, navodi Unija.

Dodaju da “paušalne, olako date ocjene impliciraju da se upravo u privatnim zdravstvenim ustanovama praktikuje izdavanje ljekarskih uvjerenja protivno zakonu i propisanim procedurama, kao i poslovanje motivisano isključivo zaradom i stvaranjem profita, a ne brigom za zdravlje građana i očuvanje sistema zdravstvene zaštite”.

“Iako takvi zaključci nisu verifikovani relevantnim podacima, niti se u njima eksplicitno imenuju ustanove koje, navodno, izdaju takva uvjerenja, UPCG posebno zabrinjava činjenica da iza istih stoje visokopozicionirani pojedinci iz sistema javnog zdravstva koji, očito, zaboravljaju da se posebna uloga javnih funkcionera ogleda i u odgovornosti za saopštenu riječ. Javno etiketiranje i izrečene prozivke po pitanju neetičnosti i nesavjesnog rada koji, po njima, nosi rizik da „(...) nam djeca poginu na ekskurziji, da nam se sruši voz, da se kamion sa opasnim teretom prevrne da bi neko zarađivao“, govore da se radi o vrlo neodgovornom pristupu koji, budući da je dat bez ijedne konkretne činjenice i dokaza, sadrži elemente diskriminacije i nepoštovanja ustavne ravnopravnosti javnog i privatnog vlasništva i biznisa”, tvrdi se.

Unija navodi da u državi postoje mehanizmi kontrole: “Zato pozivamo nadležne da što hitnije ispitaju vjerodostojnost navedenih napisa, sankcionišu protivzakonitu praksu i ponašanja, a time zaustave ovakva dalja tumačenja kojima se, kao po pravilu, sve zdravstvene ustanove svrstavaju u jednu od dvije kategorije – onu „lošu i neodgovornu“ koju vode privatnici, ili onu „dobru i odgovornu“ koja pripada javnom sektoru”.

UPCG je pozvala i nadležne da što hitnije urade analizu koja će pružiti precizne podatke o uzrocima prestupa/tragedija nastalih u saobraćajnim udesima, a posebno ko je njihovim vinovnicima i u kom broju izdao nepropisna ljekarska uvjerenja.

Hoće li DZ ukinuti taksu

“Vjerujemo da će građani, ukoliko se otvori javna rasprava, podržati nedavno saopšten predlog direktora dr Nebojše Kavarića da ljekarska uvjerenja, „ako je nužno“, budu besplatna za građane i plaćena iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Takav i svi ostali predlozi od interesa za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i zdravlja građana, imaju punu podršku UPCG. Za početak, s obzirom da inicijativa potiče od gospodina Kavarića, za očekivati je da Dom zdravlja Podgorica ukine taksu koja je uvedena za provjeru osnovanosti privremene spriječenosti za rad, koja je nametnuta poslodavcima bez pravnog osnova”, navodi UPNCG.

Bonus video: