NAKON PET MJESECI

Dozvoljena prodaja stoke na Stočnoj pijaci u Podgorici

239 pregleda 5 komentar(a)
Stočna pijaca, Foto: Luka Zeković
Stočna pijaca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2015. 08:26h

Veterinarska uprava Crne Gore ponovo je dozvolila promet stoke na Stočnoj pijaci u Podgorici, koji je bio zabranjen od 24. oktobra 2014. godine zbog bolesti "plavi jezik".

"Stručnim uputstvom o uslovima za kretanje preživara i mjerama za kontrolu na mjestima za promet i okupljanje životinja, radi zaštite zdravlja preživara od bolesti plavog jezika, koje nam je dostavljeno, definisano je da će na Stočnoj pijaci, tokom cijelog radnog dana pijace, biti prisutan veterinar iz veterinarske ambulante koju rješenjem ovlasti Veterinarska uprava. Njegov zadatak će biti da vrši kontrolu preživara, odnosno da prilikom dopremanja stoke na pijacu izvrši kontrolu dokumentacije koja je prati, uvjerenje sa dokazom o izvršenom tretiranju prevoznog sredstva odgovarajućim insekticidnim sredstvom i da izvrši fizički pregled preživara radi utvrđivanja vidljivih kliničkih znakova bolesti plavog jezika", navodi se u saopštenju Kako se navodi u saopštenju preduzeća "Tržnice i pijace".

Dodaje se da je Veterinar dužan da vodi evidenciju o svakoj pošiljci preživara koja je dopremljena na Stočnu pijacu u Podgorici, kao i da nakon prodaje, izvrši prenos uvjerenja, odnosno izvrši promjenu vlasnika.

"Da bi preživari mogli biti premješteni-dopremljeni do Stočne pijace, moraju poticati sa gazdinstva koje nije proglašeno zaraženim od bolesti plavog jezika, a vlasnik grla je dužan obezbijediti uvjerenje o zdravstvenom stanju na dan transporta. Samo za ona grla koja posjeduju svu neophodnu dokumentaciju i koja su potpuno zdrava biće dozvoljen ulaz na pijacu i njihova prodaja", navodi se u saopštenju.

Stočna pijaca radi ponedjeljkom i četvrtkom.