Grupa NVO: TV Vijesti u teškoj situaciji jer Vlada privileguje određene medije

Predstavnici civilnog sektora ukazali su da je do skoro država imala vlasnički udio u štampanom listu Pobjeda od 84,7 odsto, čime je, kako su ocijenili, direktno kršila važeći Zakon o medijima više od deceniju, za što niko nikada nije snosio odgovornost
63 pregleda 41 komentar(a)
TV Vijesti, najava
TV Vijesti, najava
Ažurirano: 06.04.2015. 18:03h

Vlada Crne Gore dužna je da osigura uslove za razvoj medijskog pluralizma, odnosno kvalitetnog informisanja građana o svim pitanjima od javnog interesa, saopšili su predstavnici osam nevladinih organizacija.

U saopštenju Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Anime, Centra za ženska prava, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Instituta alternativa, Mreže za afirmaciju nevladinog sektorka i Centra za monitoring i istraživanja, navodi se da je blokada računa Televizije Vijesti zbog poreskih dugova, posljedica nedosljedne primjene zakonskih propisa u sferi medija.

„Zakoni se moraju poštovati i porezi plaćati, što ne negira ni rukovodstvo TV Vijesti. Ali, zakoni moraju za sve jednako važiti, a ne da se primjenjuju selektivno. U tom dijelu, vlasti su morale djelovati kako bi spriječile godinama prisutnu nelojalnu konkurencija na skromnom marketinško-mediijskom tržištu u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Iz nevladinog sektora kazali su da se televizija Vijesti na tržištu takmiči sa televizijama koje skoro čitav svoj program proizvode u Srbiji, a emituju u Crnoj Gori, „i sa RTCG koja se finansira novcem građana, pa i onda kada pravi enormne gubitke“.

„Televizije čije su matične kuće u Srbiji uzimaju najveći dio sredstava od marketinga, a imaju zanemarljive troškove u Crnoj Gori jer zapošljavaju mali broj ljudi i nemaju troškove za proizvodnju programa kao što ih imaju druge televizije“, ukazali su iz NVO sektora.

Prema njihovim riječima, televizije čije su matične kuće u Srbiji godinama ne ispunjavaju zakonom i podzakonskim aktima utvrđene minimalne kvote u sopstvenoj proizvodnji i niko ih godinama nije opomenuo ili zabranio njihov rad shodno zakonu.

„Konačno, nema nikakvog razloga da se prema TV Vijesti ne primijeni isti način otplate duga i odobri razuman rok u kojem će isti biti plaćen, kao što se to redovno radi prema brojnim drugim subjektima iz javnog i privatnog sektora“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Televizija Vijesti se našla u teškoj situaciji i zbog toga što Vlada već godinama odbija da uspostavi kriterijume za finansiranje medija po različitim osnovama, pri čemu dostupne informacije ukazuju na privilegovanje određenih medija.

„Tako je u 2013.godini od 251 organa javnog sektora, na osnovu dostupnih podataka za 169 organa koje je dobio Centar za građansko obrazovanje (CGO), u medije uloženo iz Budžeta Crne Gore 2.144.429,00 eura, od čega su TV Vijesti, kao televizija koja uživa najveći stepen povjerenja, dobile samo 36.397,00 eura“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici civilnog sektora ukazali su da je do skoro država imala vlasnički udio u štampanom listu Pobjeda od 84,7 odsto, čime je, kako su ocijenili, direktno kršila važeći Zakon o medijima više od deceniju, za što niko nikada nije snosio odgovornost.

Navodi se da je u tom periodu, ukupna državna pomoć Pobjedi iznosila je više od 5,74 miliona eura, po podacima Komisije za kontrolu državne pomoći.

„U finansijskom izvještaju za 2013. godinu za RTCG je iskazan ukupan budžet u iznosu od 11.938.329 eura, od čega je iz budžeta Crne Gore izdvojeno više od 7, 46 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Iz NVO sektora podsjetili su da je Vlada preuzela otplatu dugova RTCG, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2013. godinu i zaključcima Vlade, u iznosu ovećem od 2, 39 miliona eura.

Prema njihovim riječima, godinama se ništa ne čini da se konačno stave u funkciju sredstva namijenjena podsticanju medijskog pluralizma.

„Da su Vlada i regulatori ranije primjenjivali zakone jednako prema svima, veliki broj medija danas ne bi ni funkcionisao, a oni koji su značajni za informisanje građana o temama od javnog interesa danas bi bili u boljoj finansijskoj situaciji“, dodaje se u saopštenju.

U civilnom sektrou smatraju da su se zbog nečinjenja državnih institucija i neprimjenjivanja zakona na isti način prema svima, na udaru našli oni od kojih država Crna Gora može da ima korist.

Vlada: Neosnovane tvrdnje o nedoslednoj primjeni zakona

Tvrdnje da Vlada nedosledno primjenjuje zakonske propise u sferi medija i ne doprinosi medijskom pluralizmu su neosnovane, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Predstavnici osam nevladinih organizacija saopštili su da je Vlada dužna da osigura uslove za razvoj medijskog pluralizma, kao i da je blokada računa Televizije Vijesti zbog poreskih dugova posledica nedosledne primjene zakonskih propisa u sferi medija.

„Neosnovane su tvrdnje da Vlada Crne Gore nedosljedno primjenjuje zakonske propise u sferi medija, da ne sprječava nelojalnu konkurenciju, da različito tretira medije i da ne doprinosi medijskom pluralizmu“, kaže se u saopštenju ministarstava kulture i finansija.

Iz Vlade su naveli da su evropski pravni okvir, odnosno standardi i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i informisanja, polazna osnova konstitucije crnogorskog medijskog sistema, kao i da se Ustavom garantuje sloboda izražavanja, sloboda štampe i zabrana cenzure.

„Medijski zakoni predmet su pozitivnih ocjena u izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. i 2014. godinu, gdje se, u dijelu koji se odnosi na oblast medija, navodi se da je „postignut dobar nivo pravne usklađenosti“ u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se, shodno Zakonu o elektronskim medijima, za podsticanje medijskog pluralizma, produkcije komercijalnih emitera i očuvanja raznovrsnosti elektronskih medija u Crnoj Gori, iz dijela prihoda od igara na sreću obezbjeđuje novac za podsticanje proizvodnje programskih sadržaja komercijalnih emitera od javnog interesa.

Iz Vlade su, iako, kako su rekli, nije riječ o medijskom zakonu, ocijenili da je važno iz ugla zaštite pluralizma medija u Crnoj Gori ukazati da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisana obaveza vlasnika vozila da prilikom registracije plate naknadu za korišćenje radijskih prijemnika u iznosu od dva EUR.

Od toga se 95 odsto sredstava dodjeljuje Fondu Agencije za elektronske medije za pomoć komercijalnim radio emiterima.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, koji je trenutno u proceduri javne rasprave, predloženo je, kako se navodi, da se od Fonda od igara na sreću sredstva dodjeljuju komercijalnim TV emiterima i neprofitnim radio i TV emitera, kako te dvije kategorije emitera ne bi bile diskriminisane zbog rješenja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Iz Vlade su podsjetili da je, u cilju podrške razvoju i očuvanju pluralizma medija u Crnoj Gori, Vlada u potpunosti realizovala trogodišnji Program državne pomoći emiterima/elektronskim medijima (2011-2013) koji je podrazumijevao otkup duga koji komercijalni emiteri imaju prema Agenciji za elektronske komunikacije i Radio-difuznom centru u iznosu od 4.447.639,61 EUR.

Realizovana je i državna pomoć komercijalnim štampanim medijima u iznosu od 880.802,32 EUR (iznos opredijeljen Bega Press za izvršenje Komisionih ugovora sa izdavačima – Jumedia Mont, Pobjeda Ad, Daily Press i Monitor).

„I to: DAILY PRESS DOO - Dnevni list „Vijesti“ - 255.756,31 EUR, MONITOR DOO - Nedeljnik „Monitor“ 24.760,25 EUR, JUMEDIA MONT DOO - Dnevni list „Dan“ - 332.686,82 EUR, POBJEDA AD - Dnevni list „Pobjeda“ - 267.598,94 EUR“, kaže se u saopštenju Vlade.

Kad je u pitanju konkretna situacija Televizije Vijesti, iz Vlade su kazali da su inspektori Poreske uprave, sredinom prošle godine, u sklopu redovnih aktivnosti i po prijavama građana u okviru kampanje „Budi odgovoran“, kontrolisali poslovanje medijskih kuća u Crnoj Gori, među kojima i Televizije Vijesti.

„Tom prilikom je kod ovog subjekta utvrđen poreski dug u visini od oko 350.000 EUR“, navode iz Vlade.

U cilju prevazilaženja problema nagomilanih poreskih obaveza i iznalaženja rješenja koje neće ugroziti redovno poslovanje i likvidnost Televizije Vijesti, Ministarstvo finansija je, kako se dodaje, odobrilo tom mediju odlaganje naplate poreskih potraživanja, odnosno plaćanje duga u ratama na period od maksimalno 12 mjeseci.

„Uprkos dobroj volji i namjeri da se zajednički prevaziđe problem identifikovanog duga, Televizija Vijesti je nastavila sa praksom poreske nediscipline, ne plaćajući rate u skladu sa definisanom dinamikom, zbog čega je Poreska uprava bila primorana da preduzme mjere prinudne naplate“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Ministarstvo finansija je, uprkos činjenici da Televizija Vijesti nije poštovala rokove za plaćanje reprograma duga, uvažavajući ulogu medija, kao kreatora javnog mnjenja i važnog stuba demokratskog društva, bilo otvoreno za dijalog radi iznalaženja adekvatnog rješenja nastale situacije.

Na inicijativu menadžmenta Televizije Vijesti, kako je saopšteno, održano je više sastanaka u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi po tom pitanju.

„Najbolja namjera Ministarstva finansija i Poreske uprave za iznalaženje rješenja u konkretnom slučaju je sada, od strane Televizije Vijesti i dijela nevladinog sektora, okarakterisana kao selektivno postupanje i neprincipijelan pristup prema medijima, što cijenimo neutemeljenim i, u krajnjem, nekorektnim odnosom“, poručeno je iz Vlade.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, nezavisno od komentara pojedinaca, nastaviti praksu neselektivnog i transparentnog postupanja i stroge primjene zakonskih normi u procesima kontrole i praćenja izvršenja poreskih obaveza prema državi.

„Jer bi svako odstupanje od ovog principa značilo kršenje zakona od strane onih koji su zaduženi za njihovu primjenu. Iznijete činjenice u potpunosti opovrgavaju tvrdnje iz saopštenja. Vlada će nastaviti da njeguje medijski pluralizam i da se neselektivno odnosno principijelno odnosi prema svim medijima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: