Najveći jedrenjak na svijetu u Boki

"Kraljica Viktorija" ove će sezone četiri puta uploviti u Kotor, mijenjajući svoju blizankinju, brod "Queen Elizabeth" sa kojim se lani "Cunard" - sinonim za izuzetnu tradiciju i najveći luksuz kada su putnički brodovi u pitanju, nakon duge pauze, vratio u Boku
528 pregleda 7 komentar(a)
jedrenjak (novina)
jedrenjak (novina)
Ažurirano: 06.04.2015. 09:52h

Uplovljavanjem njemačkog kruzera "FTI Berlin" u Luku Kotor počela je glavna ovogodišnja nautička sezona koja će trajati do decembra. U luci ispod zidina drevnog grada očekuje se 420 većih putničkih brodova, a sam grad i okolne atrakcije posjetiće više od pola miliona gostiju, putnika, ali i članova posada tih brodova.

Iako svake godine sezonu tokom zimskih mjeseci "povežu" mini-kruzeri "Athena" i "Artemis" malteške kompanije "Grand Circle Cruises", prvi veći ovogodišnji "šušur", kažu stari Bokelji, na kotorsku je rivu ipak, u četvrtak donijelo nekoliko stotina putnika 140-metarskog "FTI Berlina" kojima je priređena tradicionalna dobrodošlica uz priganice, rakiju i nastup Gradske muzike.

Kotor koji turistički, najviše "živi" od kruzera, zahvaljujući tim brodovima i ove će godine biti crnogorska destinacija koju pohodi ubjedljivo najšarolikija klijentela jer su među putnicima tih brodova, ljudi svih boja i rasa od Amerikanaca, preko Rusa, Njemaca i Britanaca, do za Crnu Goru malo "egzotičnih" posjetilaca poput Japanaca, Koreanaca, Kineza, Filipinaca, Brazilaca...

Boka i Kotor imaju imidž jedne od najatraktivnijih i najpoželjnijih destinacija za putnike brodove u svijetu, pa ne čudi činjenica da će ove sezone doći i neki potpuno novi, tek izgrađeni kruzeri o kojima specijalistički časopisi već pišu u superlativu.

Tako će 7. aprila u Boku Kotorsku na svom prvom komercijalnom putovanju, uploviti novoizgrađeni brod "Viking Star" koga je prije nekoliko dana u Trstu, italijansko brodogradilište "Fincantieri Marghera", predalo vlasniku-američkoj kompaniji "Viking Ocean Cruises". Ovaj brod od 47.800 tona može ukrcati 930 putnika.

Krajem aprila u Kotor će prvi put doći i novi ultraluksuzni mali kruzer "Le Lyrial" od 10.944 tone, francuske kompanije "Compagnie du Ponant". Tri starija blizanca ovog broda koji su uređeni više kao luksuzne jahte nego kao klasični kruzeri, redovni su gosti kotorske luke.

Do kraja aprila u luku Kotor uploviće više od 20 brodova, među kojima su i veliki kruzeri "Oceana" od 77.499 tona renomirane kompanije "Carnival UK", "Zuiderdam" kompanije "Holland America Line", "Norwegian Jade" brodara "Norwegian Cruise Line", te "MSC Musica" italijansko-švajcarske firme "Mediterran Shipping".

Najveći brod koji će u Kotor uploviti tokom aprila je 295 metara dugi kruzer "Mein Schiff 3" od 99.150 tona, njemačke kompanije "TUI Cruises" iz Hamburga.

Iako su iz poslovodstva Luke Kotor ranije najavili da ove sezone u luku neće svraćati megakruzeri duži od 300 metara, narednih mjeseci, ipak, će američka kompanija "Celebrity Cruises" u Boku u četiri navrata poslati svoje najveće brodove, 317 metara duge kruzere klase "Solstice", od po 122.000 bruto-tona.

Ove će sezone ponovno svoj brod u Boki redovno imati i italijanska "Costa Crociere", njihova 293 metra duga "Costa Mediterranea" prvi put će uploviti 11. maja i dolaziti svakog ponedjeljka, sve do 2. decembra.

Redovne sedmične dolaske svake subote imaće i kruzer "MSC Musica", dok će vrlo česti gosti u Boki biti brodovi čuvenog "Holland America Line-a": "Nieuw Amsterdam", "Ryndam", "Rotterdam" i "Zuiderdam".

Umjesto 317 metara dugih mega-kruzera klase "Solstice", glavninu ovogodišnjih dolazaka brodova američke kompanije "Celebrity Cruises" u Kotor činiće nešto manji brod, 294 metra dugi "Celebrity Constellation", kruzer "Seven Seas Mariner" tajlandskog brenda "Regent Cruises", te brod "Queen Victoria" britanskog "Cunard Line- a".

"Kraljica Viktorija" ove će sezone četiri puta uploviti u Kotor, mijenjajući svoju blizankinju, brod "Queen Elizabeth" sa kojim se lani "Cunard" - sinonim za izuzetnu tradiciju i najveći luksuz kada su putnički brodovi u pitanju, nakon duge pauze, vratio u Boku.

Ugovoren dolazak dva najveća i najčuvenija jedrenjaka na svijetu

Američka kompanija "Royal Caribbean International" koja je lani sa Lukom Kotor potpisala pismo o namjerama u vezi dugogodišnje saradnje, ove će sezone, pored niza brodova iz svojih kćerki-firmi, u Boku redovno dovoditi čak četiri kruzera iz klase "Vision" - brodove "Legend of the Seas", "Rhapsody of the Seas", "Legend of the Seas" i "Vision of the Seas".

Svi ljubitelji brodova i ove će sezone moći da uživaju u jednom od najspektakularnijih prizora, najvećem jedrenjaku svijeta "Roya ll Clipper" koji će u Boki širiti svoja jedra, te neprolazno lijepom klasičnom jedrenjaku i jednom od najčuvenijih brodova te vrste na svijetu - njemačkom "Sea Cloud-u", koji će nastaviti svoje dolaske u Kotor.

Američke kompanije dugo su na listi važnih klijenata kotorske luke, a njihovim luksuznim kruzerima i jahtama godišnje svijet oplovi na stotine hiljada turista sa svih meridijana. Crna Gora čvrsta je tačka na njihovoj plovnoj mapi.

Njemačka premijera "Aidavite"

Spisku kompanija koje će dovoditi svoja plovila u Boku, ove se sezone pridružuje još jedno novo ime - njemačka "Aida Cruises". Za 15. maj zakazan je premijerni i probni dolazak njihovog prvog broda - 202 metra dugog kruzera "Aidavita", koji stiže posredstvom barskog "Jadroagenta".

Dolazak tog broda najava je obimnije buduće saradnje njemačke kompanije sa Crnom Gorom.

Bonus video: