KANA: Hotel "City" je trebalo sačuvati

"Ovog ljeta smo saznali da su pripreme za rušenje još jednog vrijednog objekta arhitekture XX vijeka u Podgorici daleko odmakle. Hotel rasprodaje inventar i - po svemu sudeći – broji posljednje dane"
330 pregleda 7 komentar(a)
hotel City, Foto: Luka Zeković
hotel City, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2018. 18:26h

Iz Udruženja arhitekata KANA saopštili su da je nekadašnji hotel "Ljubović", odnosno sadašnji "City", bilo potrebno kao vrijedno kulturno dobro zaštititi.

"Ovog ljeta smo saznali da su pripreme za rušenje još jednog vrijednog objekta arhitekture XX vijeka u Podgorici daleko odmakle. Hotel rasprodaje inventar i - po svemu sudeći – broji posljednje dane. Hotel ‘Ljubović’ sagrađen je 1982. godine, a arhitekte Zoran Badnjević, Ljubomir Horvatov i Dimitrije Ivančević, su za taj projekat 1983. godine nagrađeni velikom nagradom IX beogradskog Salona arhitekture", istaknuto je iz KANE.

Istakli su da su kontaktirali pomenutre arhitekte, a koji su istakli da postoji veliki broj slučajeva rušenja vrijednih arhitektonskih objekata koji su dobili razne nagrade i priznanja u vrijeme kada su izvedeni, pa ne treba da čudi što je na red došao i hotel "City", tj. hotel "Ljubović".

Bonus video: