Stari dug Opštine Nikšić prepakovan u novo ruho

Opozicija je glasala protiv kreditnog zaduženja smatrajući, jer će, po riječima Marinka Koprivice, odbornika Nove, dug morati da plaćaju i unuci
123 pregleda 6 komentar(a)
Opština Nikšić. sjednica, Foto: Svetlana Mandić
Opština Nikšić. sjednica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.04.2015. 14:14h

Glasovima odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije na sjednici Skupštine opštine Nikšić usvojena je odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 5,5 miliona eura kako bi se refinansirali dugovi iz prethodnog perioda lokalne vlasti, kao i obezbijedio milion eura namijenjen za zbrinjavanje viška zaposlenih u Opštini.

Glasovima većine odbornika (opet riječ o vladajućoj koaliciji) usvojena je odluka i da Opština preuzme na sebe kod Prve banke dug firme „Mehanizacija i programat“ u iznosu od 250 hiljada eura. Opština pomenutoj firmi na račun neplaćenih radova iz perioda 2011-2013.godina duguje skoro 765,7 hiljada. Dug je prvobitno iznosio blizu milion eura. Lokalna uprava će na ime kreditnog zaduženja kojim se, kako reče Đoko Krivokapić, sekretar Sekretarijata za finansije, ne stvara novo zaduženje već „prepakuje“ staro, upisati hipoteku na zgradu Nikšićkog pozorišta, dijelu Autobuske stanice i prvog sprata zgrade Komunalne policije.

Prema riječima Krivokapića, dug opštine Nikšić po svim osnovama iznosi 40,413 miliona eura, gdje je i 17,7 miliona eura duga na ime poreza i doprinosa, uključujući dugovanja svih javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Dug na ime poreza i doprinosa biće reprogramiran na period od 20.godina a sa isplatom će se početi 1.jula ove godine. Sa Komunalnim preduzećem, Vodovodom i Autobuskom stanicom Opština će zaključiti posebne ugovore o povraćaju sredstava, dok će dug „Tehnobaze“ biti pretvoren u akcijski kapital.

Krivokapić je kazao da još nijesu defenisali model povezivanja radnog staža zaposlenima koji su od 2010.godine prestali sa radom, ali da Opština ne može da uđe u reprogram duga ,a da dodatno plaća za povezivanje radnog staža.

Opozicija je glasala protiv kreditnog zaduženja smatrajući, kako reče Marinko Koprivica, odbornik Nove, da će dug morati da plaćaju i unuci.

„Suštinski se reprogramiraju gubitnici i gubitaši i štetni odnos vlasti oličen u DPS-SDP koaliciji“, kazao je Arsenije Lalatović, odbornik PzP.

On je kazao da je 2012. godine, kada su bili izbori, u Opštini i javnim ustanovama na nezakonit način zaposleno preko 200 radnika i da je po tom osnovu pričinjena šteta na godišnjem nivou oko 1,5-2 miliona eura. Prema njegovim riječima prije nego što se preuzme 250 hiljada eura duga „Mehanizacije i programata“ potrebno je utvrditi kako je ta kompanija dobijala posao na tenderima.

„Vlasnik ’Mehanizacije’ je poklonio lapidarijum i onda odlučio da naplati filantropiju pa tužio Opštinu. Vjerovatno je i nagrada grada koju je dobio kompenzacija za kupljeno vrijeme“, kazao je Lalatović.

Janko Milatović, odbornik Nove, smatra da nije pošteno da svi radnici koji odluče da napuste Opštinu i javne ustanove dobiju istu otpremninu u iznosu od deset hiljada eura, već da bi trebalo napraviti pravilnik po kome bi svi imali istu osnovu dok bi se dodatak odnosio na godine staža i neriješeno stambeno pitanje.

Nezavisni odbornik Jovo Radulović kazao je da usvojene odluke predstavljaju najgrublje kršenje zakona i upitao zašto ranije nije sazvana sjednica na kojoj bi se našlo rješenje za izlazak iz teške situacije.

Zoran Stanišić, odbornik DPS-a, kazao je da su i pozicija i opozicija više puta do sada sugerisali da lokalna uprava bez pomoći Vlade i njenih institucija ne može sama izaći iz teške situacije i da je reprogram poreskog duga „zajednička pobjeda“, kao i da su kreditnim zaduženjem samo na dobitku jer će se vraćati krediti sa manjom kamatnom stopom, račun Opštine nije u blokadi, a biće riješen i broj viška zaposlenih.

Na 12.sjednici SO Nikšić, gdje se samo o kreditnom zaduženju raspravljalo više od tri sata i gdje je u više navrata dolazilo do polemike između odbornika Koprivice i Lalatovića i predsjednice Skupštine Sonje Nikčević, koja nije dozvolila replike i koja je u dva navrata tražila da se pomenutim odbornicima isključi mikrofon, usvojeni su predlozi odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i predlog odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera. Izvještaj o radu podnijeli su direktori javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština.

Bonus video: