Budvu dani dijele od ekološke katastrofe

Ukoliko bi se postrojenje na Vještici zaustavilo, u Budvi bi atmosferska kanalizacija, počela razlivati u centru grada
223 pregleda 26 komentar(a)
Možur, Foto: Vuk Lajović
Možur, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.03.2015. 16:28h

Budva bi mogla u narednih deset dana da se suoči sa pravom ekološkom katastrofom, ukoliko se u najskorije vrijeme ne bude pronašla deponija za odlaganja mulja, koji ostaje nakon prerade otpadnih voda u postrojenju u bečićkom naselju Vještica.

Prvo postrojenje za tretman otpadnih voda u Crnoj Gori, koje je Opštinu Budva koštalo 58 miliona eura, a ta suma će biti gotovo duplirana, nakon što bude isplatila kreditno zaduženje sa kamatom, sada je metropolu turizma suočilo sa još većim problemom. Naime, i dok je postrojenje svečano otvoreno početkom oktobra prošle godine, još nije određeno gdje će se deponovati mulj, koji ostaje nakon tretmana otpadnih voda sa područja Budve i Bečića.

Iako je riječ o otpadu prve kategorije, jer je mulj biološki daleko manje štetan od otpada iz domaćinstava, imajući u vidu da u Budvi nema industrijskih pogona, pa time i zagađenost je minimalna, dogovor o deponovanju mulja na jedinoj sanitarnoj deponiji na primorju, Možuri između Bara i Ulcinja još nije postignut.

I dok zahtjev budvanskog Komunalnog preduzeća upućen preduzeću koje gazduje ovom deponijom kao i barskoj Opštini, stoji već puna dva mjeseca, odgovora još nema. Komunalci su se proteklih mjeseci uspijevali snalaziti, te je otpad odvođen na okolne deponije, ali je svuda stavljena rampa za mulj iz Budve, tako da se trenutno mulj skladišti u okviru hangara pored postrojenja za tretmana otpadnih voda.

Kako je juče „Vijestima“ rečeno, prostora za deponovanje mulja ima još za deset dana, nakon čega će biti prinuđeni da zaustave postrojenje. Ukoliko bi se postrojenje zaustavilo, Budva bi se suočila sa najvećim ekološkim incidentom, jer bi se fekalna i atmosferska kanalizacija, koje se sakupljaju iz cijelog grada, počela razlivati na glavnoj pumpnoj stanici kod hotela „Park“, desetak metara od Slovenske plaže.

Budva već dvije i po godine ima ugovor sa regionalnom sanitarnom deponijom na Možuri za odvoz smeća, a taj aranžman, lokalno komunalno preduzeće na godišnjem nivou košta 450 hiljada eura. Mada je Budva insistirala da se cijena deponovanja otpada snizi, ona je svih prethodnih godina bila 20 eura po toni, što je veliki finansijski izdatak, posebno za vrijeme sezone, kada se na desetine tona dnevno odvozi iz grada.

Postrojenje grade i u Buljarici

Do kraja ove godine svoje postrojenje za tretman otpadnih voda, trebala bi da dobije i Buljarica i Petrovac, nakon što je prošle sedmice Ministarstvo održivog razvoja izdalo građevinsku dozvolu za realizaciju druge faze tog projekta.

Opština Budva je na ime izgradnje postrojenja i kanalizacione mreže uzela kreditno zaduženje, za koje je na iznos od 29 miliona eura garanciju dala Vlada Crne Gore. Riječ je poslu koji se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo Opštine Budva i njemačke kompanije Waser Tehnik iz Esena (WTE), uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Bonus video: