Rijeke kao deponije: Ostrvo od smeća nasred Tare

“Planiramo nekoliko akcija čišćenja korita Tare i Svinjče. Za sada zbog visokog vodostaja ne možemo ništa učiniti, a i nemamo mehanizme da kontrolišemo one koji bacaju smeće u rijeku"
175 pregleda 13 komentar(a)
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 31.03.2015. 06:15h

Prethodnih dana iznad novog mosta nasred Tare napravilo se pravo ostrvo od nagomilanog otpada. Pored toga što mještani okolnih naselja redovno smeće bacaju u Svinjaču, ni Tara nije pošteđena nesavjesnosti Kolašinca.

U lokalnoj upravi kažu da su svjesni tog problema, ali dok se vodostaj rijeka ne snizi ne mogu učiniti ništa. Prema riječima potpredsjednika Opštine Đura Miloševića, iako su vodotoci nadležnost inspektora za vode, u lokalnoj opštini namjeravaju da narednih mjeseci organizuju nekoliko akcija čišćenja korita.

“Planiramo nekoliko akcija čišćenja korita Tare i Svinjče. Za sada zbog visokog vodostaja ne možemo ništa učiniti, a i nemamo mehanizme da kontrolišemo one koji bacaju smeće u rijeku. Još jednom apelujemo na sugrađane da za odlaganje otpada koriste kontejnere. Iz sportsko ribolovnog društva su najavili da bi i oni, ukoliko ove godine dobiju pravo na gazdovanje vodama, mnogo učinili i kad je riječ o čišćenju korita rijeka.

“To bismo radili svojim sredstvima i to bi mnogo pomoglo”, kaže Milošević.

Osim što kućni otpad završava u rijekama, u lokalnoj upravi su svjesni i da je ništa manji problem značajan broj onih iz čijih se kuća kanalizacija izlijeva u Taru i Svinjaču. Taj problem, kako kažu, biće moguće riješti tek onda kada se nađe način za finansiranje projekta dovršetka kanalizacione mreže. “Neadekvatno tretiranje otpadnih voda spade u najkrupnije infrastrukturne probleme”, smatra Milošević.

U kolašinskoj lokalnoj upravi, odnosno Komunalnoj policiji, stalno su ponavljali da su im “ruke vezane” kada je riječ o o sankcionisanju sličnih pojava. Mogu samo da, kako kažu, po prijavi nekog građanina konstatuju takvo stanje.

“Veliki problem Kolašina su septičke jame, jer veliki broj stambenih zgrada nije prikopčan na kanalizacionu mrežu. Takođe, i izlivanje kanalizacije u Taru i Svinjaču. Na desetine je takvih slučajeva. Naše nadležnosti svode se samo na to da pođemo na lice mjesta i napravimo zapisnik. Time bi trebalo da se bavi inspektor za vode”, tvrde u Komunalnoj policiji.

Uzalud prijave inspektoru

Iz NVO “Natura” nekoliko puta su do sada inspektoru za vode prijavljivali nesavjesnost sugrađana prema rijekama.

Nije poznato čime su te prijave rezultirale i da li je bilo sankcija. “Osnovni problem je to oko nadležnosti.

Ne znam je li se što mijenjalo, ali do skoro je bio samo jedan vodoprivredni ispektor za cijeli sjever države. Komunalna ne može da reaguje, a za to vrijeme se uništavaju rijeke.

Presudna bi u svemu tome trebalo da bude i svijest građana. Nešto se mora što prije mijenjati”, kažu u NVO “Natura”.

Bonus video: