Potpisani ugovori za dodjelu grantova vrijedni 640.000 eura

Kako su objasnili, grantovi su potpisani sa ustanovama koje su uspješno privele kraju pregovarački proces, nakon što su krajem prošle godine preporučene za finansiranje kao rezultat drugog konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova
65 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Manolina Bašović, Adis Balota., Foto: Vlada Crne Gore
Sanja Vlahović, Manolina Bašović, Adis Balota., Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.03.2015. 15:41h

Ministarstvo nauke potpisalo je ugovore o dodjeli naučnoistraživačkog granta sa Fakultetom za informacione tehnologije (FIT), Univerziteta Mediteran i Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, čija je vrijednost 640 hiljda eura, saopšteno je iz tog resora.

Kako su objasnili, grantovi su potpisani sa ustanovama koje su uspješno privele kraju pregovarački proces, nakon što su krajem prošle godine preporučene za finansiranje kao rezultat drugog konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova.

Ugovor sa FIT-om potpisan je za projekat „Izgradnja mjerne stanice za istraživanje atmosferskih pražnjenja na planini Lovćen“ – LAMS.

Kako su saopštili iz Ministarstva, u ime tog resora Ugovor je potpisala ministar nauke Sanja Vlahović, a u ime FIT-a izvršni direktor Univerziteta Mediteran, Manolina Bašović i rukovodilac projekta, Adis Balota.

„Ugovor sa Biotehničkim fakultetom za projekat "Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma" – KATUN, u ime Ministarstva potpisala je Vlahović, a u ime Fakulteta dekan, Miomir Jovanović i rukovodilac projekta, Milan Marković“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, projekti će se realizovati u naredne dvije godine, od aprila 2015. do marta 2017. godine.

„Vlahović je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora drugog ciklusa istraživačkih grantova finansiranih od kredita Svjetske banke, koji predstavlja veoma značajan impuls za crnogorsku naučnoistraživačku zajednicu“, navodi se u saopštenju.

U poslednjih godinu dana, Ministarstvo nauke je iz sredstava kredita ugovorilo realizaciju projekata u vrijednosti od preko pet miliona eura i u toku su pregovori za finansiranje još dva preporučena projekta iz drugog ciklusa grantova, čiji nosilac je Klinički centar Crne Gore.

„Zajednički cilj jeste podsticaj i podizanje nivoa naučnih kapaciteta u skladu sa strateškom projekcijom Vlade Crne Gore kako bi naše naučnoistraživačke institucije u potpunosti postale dio Evropskog istraživačkog prostora“, kazala je Vlahović.

Bonus video: