U Crnoj Gori identifikovano 27 važnih biljnih staništa

"Konzervacija važnih biljnih staništa koja će se ostvariti kroz ovaj projekat se zasniva na principu da se IPA područja najbolje mogu očuvati ukoliko lokalne zajednice prepoznaju značaj koji ona imaju kao važan prirodni resurs"
201 pregleda 1 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2015. 15:28h

U Crnoj Gori identifikovano je 27 važnih biljnih staništa (IPA područja), čija idetifikacija i informisanje šire javnosti o njima imaju za cilj da ubrzaju postojeće međunarodne, regionalne i nacionalne programe za očuvanje životne sredine, saopšteno je iz NVO Green Home.

Ksenija Medenica iz Green Home objasnila je da ta nevladina organizacija realizuje trogodišnji projekat "Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana", koji ima za cilj da doprinese očuvanju biljnog diverziteta važnih biljnih staništa.

"IPA područja nisu zakonski obavezujuća za državu, ali njihova idetifikacija kao i informisanje šire javnosti o njima imaju za cilj da ubrzaju postojeće međunarodne, regionalne i nacionalne programe za očuvanje životne sredine", navela je Medenica u saopštenju.

Medenica je kazala da IPA područija imaju ulogu u usvajanju i primjeni odgovarajuće legislative, navodećo da će to će u budućnosti omogućiti da se zakonski zaštiti i upravlja važnim biljnim staništima na način koji je naklonjen prirodi.

"Konzervacija važnih biljnih staništa koja će se ostvariti kroz ovaj projekat se zasniva na principu da se IPA područja najbolje mogu očuvati ukoliko lokalne zajednice prepoznaju značaj koji ona imaju kao važan prirodni resurs", navela je Medenica.

Prema njenim riječima, cilj je da se na sva tri izabrana sajta aktivnosti realizuju sa volonterskim grupama koje čine ljubtelji prirode, studenti biologije ali i zainteresovani lokalni stanovnici.

"U Crnoj Gori projekat će biti implementiran na tri IPA sajta: Skadarsko jezero, Vrsuta i Velika plaža sa Adom Bojanom, a aktivnosti su usmjerene ka uključivanju civilnog društva u konzervaciju važnih biljnih staništa", precizirala je Medenica.

Ona je navela da će osim NVO Green Home, u realizaciji aktivnosti učestvovaćti tri lokalne partnerske nevladine organizacije: Mogul iz Ulcinja, Svetionik iz Bara i Crnogorsko društvo ekologa iz Podgorice, koje će sjutra, imati priliku da prođu prvi trening obuke za rad sa volonterima.

"Na treningu učesnici će imati priliku da čuju o iskustvima rada sa volonterima od predstavnika ADP Zid, kao i naše organizacije. Takođe, biće predstavljena i iskustva iz regiona u sličnim projektima", objasnila je ona.

Medenica je najavila da će u narednom periodu biti organizovani obilasci sva tri područja na kojima će zainteresovani biti vođeni od strane stručne osobe iz oblasti botanike i imati priliku da se upoznaju sa karakterističnim tipovima staništa, kao i značajnim biljnim vrstama.

"Planirane su i radionice sa lokalnim zainteresovanim stranama na različite teme koje su bitne za svaki pojedinačni sajt, ali i konkretne akcije na terenu kao što su monitoring važnih biljnih vrsta, akcije čišćenja i akcije uklanjanja invazivnih vrsta", kazala je ona.

Medenica je rekla da projekat sadrži i edukativnu komponentu, pojašnjavajući da će u vezi sa tim biti odrađene radionice u lokalnim srednjim školama na više tema iz oblasti konzervacije IPA staništa i botanike.

Kako je navela, projekat se realizuje u više zemalja Mediterana, a trenutno je fokusiran na Maroko, Alžir, Makedoniju, Tursku, Liban i Crnu Goru.

Bonus video: