Mjesec dana od početka sezone bez plana: Rusi i Poljaci nepoznanica

Na posljednjoj berzi turizma u Moskvi prije desetak dana nije bilo velikog interesovanja, organizovanih grupa biće manje za 50 odsto
109 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2015. 18:43h

Mjesec dana od zvaničnog početka ljetne turističke sezone za Crnu Goru su najveća nepoznanica Rusi i Poljaci. Najave sa tih tržišta nijesu optimistične i govore da će u našu zemlju ove godine na more doći 30 do 50 odsto manje turista iz tih država.

Nedavna berza u Moskvi bio je posljednji pokušaj crnogorskih turističkih radnika da se nešto promijeni na bolje.

"Svi želimo da Ulcinj ovog ljeta bude jedna lijepa priča. Ali su nam najveća nepoznanica Poljaci i Rusi. Posebno Poljaci koji su lani ostvarili 70.000 noćenja. Na sajmu u Moskvi nije bilo nekog velikog intersovanja pa sa tog tržišta očekujemo individualne posjete u jeftinijem smještaju kao na prošlogodišnjem nivou”, kazao je za “Vijesti” ulcinjski ugostitelj i hotelijer Gani Resulbegović, vlasnik hotela Dvori Balšića i Palate Venecija u Starom gradu i zakupac većeg dijela Male plaže.

Turistički radnici u Budvi očekuju da će nedostatak turista iz bivšeg SSSR-a, u broju kakav je bio lani, biti nadomješten gostima sa drugih tržišta.

Direktorka T0 Jelena Rađenović tvrdi da su prognoze dosta dobre, i da se ne očekuje se značajnije lošiji fizički promet. Organizovani dolasci gostiju sa zapada “počeli su dosta rano, sredinom marta i u kontinuitetu će ih biti do oktobra”.

"Očekujemo rast gostiju iz Njemačke, Francuske i Poljske”, kazala je Rađenović.

Vjeruje i kako će festival Exit, Sea Dance Avantura, koji je lani uticao na rast turističkog prometa za 11 odsto u vrijeme kad je održan, ovog ljeta dovesti još veći broj gostiju. I Gano Resulbegović očekuje da će ovogodišnja sezona u Ulcinju biti na nivou prošle.

“To pokazuju vibracije sa sajmova u Berlinu, Beogradu, Pragu, Moskvi, Budimpešti... Imamo nešto više Njemaca, to je definitivno”, kazao je.

Hendikep Ulcinja je nedostatak velikih hotela visoke kategorije. U Ulcinju ima 30 hotela ali nijedan nema pet zvjezdica.

Turistički radnici iz najmanje bokeljske opštine podijeljeni su u mišljenjima kako će se narušene političko-ekonomske prilike u Rusiji, odraziti na sezonu u Tivtu. Direktorica Turističke organizacije Bernarda Moškov kaže da Tivat ne zavisi toliko od ruskog tržišta kao neke od susjednih primorskih opština jer ima prilično diverzifikovanu klijentelu.

"Ne vjerujem da ćemo stoga imati neki osjetniji pad, osim možda djelimično kod izdavaoca privatnog smještaja.“, smatra Moškov.

Drugačije misli Marko Petričević, izvršni direktor HTP „Mimoza“.

"Imamo značajan pad najava i bukinga sa ruskog tržišta. Djelimično je „otpao“ i za nas veoma značajan program dolaska mladih ruskih vaterpolista na pripreme u Tivat čiji smo domaćini bili već godinama, tako da se, što se organizovanih grupa ruskih turista u našim hotelima tiče, očekuje pad od oko 30 odsto, kazao je Petričević.

Dodao je da "ako se rublja oporavi, možda i bude nešto sa stanovišta individualnih gostiju" iz Rusije.

Dragan Bućin, direktor HTP „Primorje“ u kojem je rusko tržite lani činilo oko trećine ukupnog prometa, kaže da su im iz agencije "Prometheus" iz Budve preko koje su organizovane grupe Rusa dolazile u hotel "Palma", najavili da mogu očekivati slabiju posjetu nego lani.

"Koliko će to konkretno biti manje, u ovom trenutu ne znamo. Sada je teško i pretpostaviti koliko će aktuelne nepovoljne prilike, „zakačiti“ i indvidualne goste iz Rusije.“, kazao je Bućin.

PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić ističe da sa stanovišta posjete, ne očekuju pad broja gostiju iz Rusije jer ta klijentela ovdje ima kupljene sopstvene stanove u koje redovno dolaze.

Isto tako, Rusi će i ovog ljeta nastaviti da dovode svoje jahte u Porto Montenegro jer pad rublje teško da može osjetnije uticati na ultrabogatu klijentelu tivatsklog nautičkog centra koja sebi može priuštiti jahte vrijedne preko „100 i kusur“ miliona eura, kakva je 140-metarska „Ocean Victory“, što je nedavno bila njihov gost, a koja pripada ruskom metalurškom oligarhu Viktoru Rašnjikovu.

U Porto Montenegro doći će i klijentela iz Zapadne Evrope, kao i veći broj gostiju sa Dalekog istoka.

Sa hotelom "Regent", Porto Montenegro će tokom aprila ugostiti novinare četiri prestižna ruska magazina i predstaviti im ponudu, a najluksuzniji bokeljski hotel, kaže PR Elena Ljiljanić, već se odlično pozicionirao na ruskom tržištu.

Za početak maja kada se u Rusiji slavi nekoliko praznika, pa svi uzimaju svojevrstan mini-odmor, „Regent“ je već pripremio ponudu za to tržište, pa će hotel sa 86 apartmana, već 10. maja biti ispunjen do posljednjeg kreveta.

Letova na Tivat manje za 7,9 odsto

Što se tivatskog aerodroma tiče, ruski avioprevoznici su za špic sezone najavili 7,5 odsto manje letova nego lani. Sa druge strane, crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegroairlines, utrostručiće broj letova svojih aviona između Crnogorskog primorja i Rusije.

Tako će "embraeri E-195" crnogorskog prevoznika ovog ljeta, umjesto pet letova sedmično, na relaciji Tivat-Moskva-Tivat, imati čak 20 rotacija nedjeljno. Novina u odnosu na lani je što će od 9. juna MA-ovi avioni iz Tivta početi da saobraćaju i za Sankt Peterburg za koji će imati po dva sedmična leta.

Rumuni bi za godinu ili dvije mogli biti naša lijepa priča

Gani Resulbegović očekuje da turisti sa Kosova u Ulcinj dođu u istom broju kao prošle godine.

“Trebalo bi da budemo zadovoljni ako tako bude jer prema nekim procjenama kriza na Kosovu osjetiće se tek ove godine”, kazao je Resulbegović.

Crnogorske turističke organizacije nijesu pokazale interesovanje za sajam u Budimpešti, ali se Resulbegović pojavio u prijestonici Rumunije.

"Morao sam, jer posljednjih godina u Dvorima Balšića i Palati Venecija imam Rumune. To su veoma kvalitetni gosti koji vole Ulcinj i to bi za godinu ili dvije mogla biti naša lijepa priča”, kazao je Resulbegović.

Zovu nas i traže da snizimo cijene, jer smo "jako skupi"

Da je slabljenje rublje u odnosu na euro postao primarni problem kada su turisti iz bivšeg SSSR u pitanju, povrdio je „Vijestima“ i jedan od izdavalaca privatnog smještaja u Tivtu koji godinama posluje sa ruskim i ukrajinskim tržištem.

Iako cijene nisu povećavane u odnosu na lani, kaže kako je slabljenje rublje učinilo da naša ponuda za Ruse, za nepunih pola godine postane i do 25 odsto skuplja nego lani.

"Interesovanja ima, ljudi koji godinama kod mene ljetuju me zovu i traže apartmane, ali svi insistiraju da im se smanji cijena, jer smo im sada jako skupi”, rekao je sagovornik "Vijesti".

Galerija

Bonus video: