Upis u osnovne škole počinje u srijedu

"Ukoliko se dijete ne nalazi na spisku dorasle za školu, koji je svaka škola dobila iz matične evidencije građana Crne Gore, potrebno je dostaviti i izvod iz matične evidencije rođenih"
61 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, Foto: Shutterstock
škola, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2015. 13:20h

Upis u prve razrede osnovnih škola u Crnoj Gori počeće u srijedu, i trajaće do 30. aprila, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se da se upisuju djeca koja su rođena 2009. godine, odnosno ona koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina.

Prilikom upisa potrebno je dostaviti ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

"Ukoliko se dijete ne nalazi na spisku dorasle za školu, koji je svaka škola dobila iz matične evidencije građana Crne Gore, potrebno je dostaviti i izvod iz matične evidencije rođenih", naveli su iz Ministarstva.

Škola, koja za to ima mogućnosti, vrši testiranje djece za upis u prvi razred.

"Djetetu se može odobriti upis prije navršetka šeste godina života, na prijedlog roditelja i po odobrenju nadležne komisije", navode iz Ministarstva.

Navodi se da se na predlog nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, djetetu može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, uz saglasnost roditelja, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu.

"Zbog toga što je osnovno obrazovanje obavezno, roditelji, odnosno staratelji obavezni su da upišu djecu u prvi razred", upozorili su iz Ministarstva.

Bonus video: