Odličan kvalitet morske vode u Baru, može se svrstati u prvu kategoriju

Kako je saopšteno, rezultati analiza pokazali su i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajnim za ovo doba godine i za to područje
125 pregleda 0 komentar(a)
Bar, grad Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Bar, grad Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2015. 12:55h

Mikrobiološke analize uzoraka vode uzetih sa četiri pozicije u luci Bar, pokazale su da je kvalitet morske vode odličan, i da se po EU Direktivi za vode za kupanje može svrstati u prvu kategoriju.

Analize su urađene na Univerzitetu Crne Gore – Institutu za biologiju mora u Kotoru.

“Tokom februara stručnjaci Instituta za bilogiju mora iz Kotora uzeli su prve uzorke morske vode, da bi utvrdili da li su balastnim vodama, koje koriste brodovi, u vode barske luke uneseni organizmi kojima to nije prirodna sredina”, podsjetili su iz te ustanove.

Analize, urađene u okviru BALMAS IPA projekta, pokazale su da u vodama luke Bar nijesu nađene nove vrste, samo one karakteristične za to područje.

Kako je saopšteno, rezultati analiza pokazali su i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajnim za ovo doba godine i za to područje.

Iz Instituta su naveli da su analize vode, na četiri tačke u luci Bar, pokazale malo prisustvo zooplanktonskih organizama i nijesu zabilježene nove vrste.

Oni su dodali da je na jednom lokalitetu zabilježena velika zastupljenost larvi školjki i puževa, što je normalna pojava u obalnim oblastima gdje su dobro razvijene te zajednice.

“Rezultati su u skladu sa brojnošću i pojavama karakterističnim za istočnu obalu Jadrana”, navodi se u saopštenju.

Ispitivanje ranih razvojnih stadijuma riba u 12 uzoraka sa četiri pozicije pokazalo je, kako piše, prisustvo dvije riblje vrste.

Iz Instituta su objasnili da se takvo malo prisustvo ribljih jaja i larvi može objasniti malom dubinom na istraženim lokalitetima kao i upotrebom krupnije mreže za uzorkovanje koju propisuje PBS Protokol.

Oni su podsjetili da su rezultati protekle sedmice prezentovani na četvrtom redovnom sastanku BALMAS partnera koji je održan u Draču, Albanija.

"Ovo su bile prve analize morske vode u luci Bar, u okviru BALMAS projekta, a tokom godine biće urađena još tri uzorkovanja", saopštili su iz Instituta.

Oni su rekli da će naredno uzrokovanje, koje je planirano za april, biti kompleksnije jer će, kako su naveli, uključiti analizu sedimenta i bentosa.

IPA, projekat Sistema upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora (BALMAS) počeo je, u novembru 2013., a kraj je, kako se navodi, predviđen za mart naredne godine.

Projekat je vrijedan 7,15 miliona eura, a u njega je uključeno 17 i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner tog projekta je Institut za vode Republike Slovenije.

Bonus video: