Budvanski prosvjetari da budu strpljivi: Ključeve od stanova dobiće za 18 mjeseci

Opština je ustupila plac od 3.500 kvadrata u naselju Dubovica, oslobodila ga komunalija, te finansirala glavni projekat
245 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Predrag Bošković, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Budva, Predrag Bošković, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.03.2015. 12:24h

Zaposleni u šest budvanskih obrazovnih ustanova, moraće da budu strpljivi još 18 mjeseci, koliko je rok da se završi kompleks zgrada sa 150 stanova solidarsnosti, namijenjeih za rješavanje stamenih pitanja.

Pune dvije decenije prosvjetari su čekali da se postave temelji za zgradu, a na gradilištu u naselju Dubovica, novoimenovani ministar prosvjete Predrag Bošković i gradonačelnik Budve Lazar Rađenović rekli su da će radovi biti intezivirani, jer su otklonjenje brojne poteškoće oko stabilizacije poroznog brda koje se u nekoliko navrata obrušavalo na plac.

Podsjećamo Opština je ustupila plac od 3.500 kvadrata u naselju Dubovica, oslobodila ga komunalija, te finansirala glavni projekat.

Prosvjetari su realizaciju prepustili Stambenoj zadruzi "Solidarno", koja je kao glavnog izvođača odabrala podgoričku građevinsku kompaniju "Cijevna komerc".

"Dugo vremena pripremamamo projekat, međutim danas smo u tajmingu kada već možemo da govorimo o konkretnim rokovima, obavezama svih partnera i mislim da govorimo o jednoj projektnoj relizacijij koja je sa svih aspekata do danas zaokružena. Čekalo se 20 godina, kumulirao je veliki broj zahtjeva i kroz ovaj projekat , vjerujem veoma brzo će preko 140 familija iz našeg grada, posebno važnih, s obzirom da se radi o radnicima naših prosvjetnh ustanova, riješiti svoje stambeno pitanje. U Opštini Budva je dodatno zadovoljstvo jer je puno uložila u ovaj projekat davši ove parcele bez nadoknade, oslobodivši plaćanja komunalija investitora i finansirajući projektnu dokumentaciju koja je urodila davanjem odobrenja za građenje tri lamele, koje broje nešto oko 17. 000 kvadrata. To isto na kraju nije bilo dovoljno i Opština Budva iz svog kapitalnog budžeta već od prošle godine i ove godine će finansirati izgradnju 150 garažnih mjesta, kako bi prosvjetni radnici mogli da povoljnije otkupe svoje stanove, a Opština će biti vlasnik tih garažnih mjesta i opredijeliti se kako će ih uposlitii", kazao je gradonačelnik Rađenović.

Ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je da je ovo jedan od načina kako se može poboljšati standard prosvjetnih radnika.

"Ministarstvo prosvjete je i u ranijem periodu imalo osjećaj prema Sindikatu prosvjete, zbog toga je i izdalo garanciju za ovaj prjekat u iznosu od 6, 5 miliona eura, da godišnje finanisra sa oko 450. 000 eura iz svojih sredstava. Nadam se da ćemo već za 18 mjeseci, kako smo čuli od rukovodioca gradilišta, imati mogućnost da se ovdje okupimo i drugim povodom, a to je uručivanje ključeva onim prosvjetnim radnicima iz opštine Budva koji će naći svoje stanovanje u ove tri lamele", kazao je Bošković .

Direktor Stambena zadruge "Solidarno" Zoran Stanišić pozvao je prosvjetne radnike još na malo strpljenja, te ih pozvao da pomognu oko zatvaranja finansijske konstrukcije.

"Ono što mi u našim organima zadruge i u saradnji sa budućim stanarima treba da odradimo, a presudno je za ovaj projekat, je da obezbjedimo linije kod banaka, i iskoristimo povoljnost garancije Vlade", kazao je Stanišić.

Predsjdnik Sindikata prososvjete Crne Gore Zvonko Pavićević uvjeren je da je ovo "posljednjih 18 mjeseci", koliko treba da čekaju prosvjetni radnici.

"Mislim da nema razloga da se ne ispoštuje taj rok. Siguran sam, ako ne bude neke više sile da će ovaj rok konačno da se ispoštuje i da ćemo se za 18 mjeseci zajedno okupiti da konačno našim kolegama predamo ključeve. Ovaj put sam siguran, bilo je do sada raznih obećanja, ali je bilo i objektivnih i subjektivnih razloga, ali ovaj put ne vidim razloga da za 18 mjeseci ovo sve ne bude završeno", kazao je Pavićeviić.

Bonus video: