Kolašinac u 74. godini na skijama do Žabljaka

Tajna njegove fizičke spremnosti i dobrog zdravlja je, ubijeđen je, u urednom životu i pravilnoj ishrani. Ne puši i ne pije. Od alkohola voli samo čašicu dobrog vina
54 pregleda 3 komentar(a)
Rajo Puletić, Foto: Dragana Šćepanović
Rajo Puletić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 27.03.2015. 20:26h

Među Kolašincima koji su nedavno učestvovali u maratonu na nordijskim skijama od Kolašina do Žabljaka preko Sinjavine, bio je i Rajo Puletić, koji će za par mjeseci napuniti 74 godine.

Dok njegovi vršnjaci i vršnjakinje sate provode u čekaonicama doma zdravlja, Rajo se, kako kaže, trudi da slobodno vrijeme troši u prirodi i da bude što više aktivan. Zbog toga je sa, mnogo mlađim, sugrađanima Milanom Raketićem, Acom Popovićem i Željkom Braunovićem prije nekoliko godina osnovao i Sportsko planinarski klub „Bjelasica“ i aktivno učestvovao u izgradnji planinarskog doma na Vranjaku.

Gotovo da nema zdravstvenih problema, ako se izuzme što mu ponekad zasmeta dugo stajanje za mašinama u svojoj stolarskoj radionici.

„Moram da priznam da nijesam prešao na skijama svih 50 km od Kolašina do Žabljaka. Do Vratla sam bio na motornim sankama, i poslije još na nekoliko mjesta sam odmarao. Računajte da sam na skijama prešao oko 35 km. Nijesam ni stigao među prvima. Najbrže su tu rutu prešli mladi kolašinski sportisti. No, važno je da sam uspješno završio maraton”, skromno objašnjava on kako je stigao od Kolašina do Žabljaka, preko Sinjavine.

Ne smatra da je to neki veliki uspjeh, jer, kako kaže, cijeli život je ljubitelj nordijskog skijanja i planine. Nema Rajo ambiciju da se takmiči sa Kolašincima koji bi mu mogli biti sinovi ili, čak, unuci, a učešće u maratonu je prihavatio zbog svog zadovoljstva ne zbog dokazivanja.

Cilj te sportske manifestacije, objašnjava, bio je da se promoviše planina i slikom i riječju prenesu njeni potencijali.

„Kad bih ja mogao mladima da objasnim dovoljno ubjedljivo kakav je osjećaj preći tu čudesnu planinu na skijama, malo ko ne bi pokušao da učini isto. Sve što radim sa ljudima iz SPK „Bjelasica“ je upravo zbog toga da omladinu iz kafića i sa ulice odvedemo u planinu i motivišemo za sportske aktivnosti. Mladima treba neprestano promovisati sport, učiti ih vrijednostima fizičke aktivnosti i pokazati im kakve će to promjene donijeti u njihov život”, kaže Puletić, kojem bi na energiji pozavidjeli i neki četrdesetogodišnjaci. Puletić ne puši i ne pije, mada ponekad ne može da odoli čašici kvalitetnog vina koje zove “gospodsko piće”.

Nikad nije preskočio doručak

Završetak maratona na Žabljaku, kaže Rajo, takođe je proslavio čašom vina.

„ Nikad nijesam preskočio doručak, koji mi se obično sastoji od dvije jabuke i domaćeg čaja. Jedem rano, a nekad jabuke zamijenim i, kako ja volim da kažem, „hotelskim doručkom“. Ručam između podneva i 13 sati, umjereno. Tako sam naučio dok sam radio u Njemačkoj. Nikad ne večeram. Odnosno, ponekad uveče popijem šolju varenike. Ne znam šta bi na takvu ishranu kazali nutricionisti, ali u mom slučaju pokazalo se da to garantuje dobro zdravlje i dobru kondiciju”, kaže Rajo. Životne navike ne namjerava skoro da mijenja. Na skijama u planini biće što više može.

Bonus video: