UCG: Nastavni proces do kraja studijske godine po važećim pravilima

Senat je danas usvojio i novi Pravilnik o nagrađivanju najboljih studenata UCG, po kojem se, pored postojeće dvije nagrade koje je do sada dodjeljivao Univerzitet, inoviranim rješenjem uvodi i treća - nagrada za najbolji naučno-istraživački, umjetnički i stručni rad studenta
3 komentar(a)
univerzitet_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
univerzitet_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.03.2015. 18:28h

Nastavni proces na Univerzitetu Crne Gore (UCG), odnosno završni ispiti i predispitne obaveze, do kraja studijske 2014/15. godine sprovodiće se na način koji je bio planiran na početku studijske godine, u redovnim i popravnim terminima, zaključio je danas Senat Univerziteta.

Kako je saopšteno iz Rektorata, Senat je takvo uputstvo donio uvažavajući činjenicu da su novi Zakon o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta i pravila studiranja usvojeni u toku studijske godine, a studenti su svoje obaveze planirali prema do sada važećim pravilima.

"Na današnjoj sjednici odlučeno je i da se u nova pravila studiranja uvrsti norma kojom se precizira da se predispitni oblici provjere znanja - kolokvijumi, popravni kolokvijumi i drugo, organizuju isključivo u terminima predviđenim za nastavu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se nova Pravila studiranja na osnovnim studijama, koja je Senat usvojio 26. februara, primjenjivati u punom obimu od septembra.

Kako je pojašnjeno, Pravila osnovnih studija precizno uređuju nastavni proces i donose rješenja koja uvažavaju različite zahtjeve koje su studenti imali tokom prethodnih godina.

"Između ostalog, pravila precizno definišu način organizovanja dodatnog ispitnog roka, koji je od ove godine prepoznat i Zakonom o visokom obrazovanju. Odobreno je kumulativno sakupljanje bodova, što znači da više nema uslovljenosti brojem bodova za izlazak na završni ispit", navodi se u saopštenju.

Senat je danas usvojio i novi Pravilnik o nagrađivanju najboljih studenata UCG, po kojem se, pored postojeće dvije nagrade koje je do sada dodjeljivao Univerzitet, inoviranim rješenjem uvodi i treća - nagrada za najbolji naučno-istraživački, umjetnički i stručni rad studenta.

Najprestižnija nagrada Univerziteta – Plaketa, dodjeljivaće se za dva studenta iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, dva iz oblasti društvenih nauka i jednog studenta iz oblasti umjetnosti.

Iz Rektorata podsjećaju da je do sada Plaketa dodjeljivana za tri studenta – po jednog iz svake oblasti.

"Nagrade su odraz nastojanja Univerziteta da podstakne studente na što bolji uspjeh tokom studija, razvija njihovo interesovanje za naučno-istraživački i umjetnički rad, kao i kreativno i kritičko mišljenje", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: