Damira Kalač gošća u SOGI kafeu: Mediji i LGBT tematika u Crnoj Gori

Kalač je naglasila da je činjenica, da šira javnost ima razvijeno povjerenje u medije, generalno gledajući, te da na njima leži i velika društvena odgovornost
106 pregleda 3 komentar(a)
Damira Kalač, SOGI kafe
Damira Kalač, SOGI kafe
Ažurirano: 26.03.2015. 16:21h

LGBTIQ Socijalni centar ugostio je Damiru Kalač, novinarku i zamjenicu urednika online portala “Vijesti” na tribini sa temom “Mediji i LGBT tematika u Crnoj Gori”.

Kalač je, kroz interaktivnu diskusiju sa okupljenim članovima LGBT zajednice, iz perspektive zamjenice urednika online portala objasnila ulogu uredništva u odnosu na tekstove o LGBT tematici, njihovoj učestalosti, sadržaju, novinarskoj slobodi prilikom određivanja stavova iznijetim u tekstovima, kao i korelaciji naslova sa tekstom.

Diskusija se nastavila razvijati u pravcu razvoja prisutnosti LGBT tematike u medijima, od početka rada LGBT organizacija do danas kao i o samom mijenjanju fokusa medijskih pisanja kada je navedena tematika u pitanju.

Nakon niza pitanja članova LGBT zajednice, razgovarano je i o pitanjima političke korektnosti, poznavanju terminologije korišćene u tekstovima koji opisuju dešavanja vezana za LGBT populaciju i tematiku,kao i o činjenici da su i mnogi novinari prošli proces učenja kako bi razvili neophodnu profesionalnost i senzibilisanost pri bavljenju ovom tematikom.

Razgovaralo se o moći medija da informišu širu javnost, kao i o njihovoj edukativnoj ulozi kada su u pitanju određene teme.

Kalač je naglasila da je činjenica, da šira javnost ima razvijeno povjerenje u medije, generalno gledajući, te da na njima leži i velika društvena odgovornost u smislu širenja pravih i tačnih informacija.

Bonus video: