Bruka: Miševi i vlaga jedu arhiv Jugooceanije

Na vratima je i dalje veliki katanac koji su prije oko pola godine, nakon prvog obijanja, postavili radnici Državnog arhiva iz Kotora
204 pregleda 13 komentar(a)
Arhiv Jugooceanija, Foto: SIniša Luković
Arhiv Jugooceanija, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 25.03.2015. 15:37h

Najveći dio arhive ugašene državne brodarske kompanije “Jugooceanija” iz Kotora propada, nakon što je ponovo obijena trošna zgrada na Vrmcu.

Vrijedna građa, u kojoj su dokumenti, tehnički nacrti, brodski dnevnici i ostalo što govori o skoro pola vijeka rada nekadašnjeg giganta, izložena je lopovima, miševima i vlazi, koji „caruju“ u mračnom i zapuštenom objektu.

U to se uvjerio novinar “Vijesti“ koji je u subotu zatekao razvaljena vrata magacina, ispred kojih je neko po poljani već rasturio dio arhive.

Na vratima je i dalje veliki katanac koji su prije oko pola godine, nakon prvog obijanja, postavili radnici Državnog arhiva iz Kotora.

On je, međutim, bio nedovoljan da odbrani arhiv, pa sada u magacin na vrhu brda može ući bilo ko i odnijeti što god ga interesuje.

I prije nego što je magacin ponovo obijen, direktor Državnog arhiva Crne Gore (DA) Stevan Radunović je “Vijestima” kazao da uslovi za smještaj građe “nijesu odgovarajući za tu namjenu i ne garantuju njenu zaštitu od oštećenja, a u nekim slučajevima čak i od uništenja”.

Osim na Vrmcu, arhiva je smještena i u objektima kompanije u naselju Zlatne njive u Kotoru i Lučke uprave i u nekadašnjoj Upravnoj zgradi “Jugooceanije”.

Upravna zgrada propalog državnog brodarskog giganta prodata je strancima i njom raspolaže firma “Kotor Palace”. Dio arhivske građe uskladišten u toj zgradi takođe je bio ugrožen, rasut i načet vlagom, ali su zalaganjem radnika DA preduzete najhitnije mjere, pa je privremeno obezbijeđena u jednoj od prostorija koje ne prokišnjavaju. Novi vlasnik pokazao je razumijevanje za ovaj problem, ali želi da država što prije iz zgrade ukloni arhivu firme, koja, formalno, još nije likvidirana.

“DA je, u skladu sa zakonskim obavezama i ovlašćenjima, pratio i kontrolisao rad 'Jugooceanije' u dijelu koji se odnosi na postupanje sa registraturskom i arhivskom građom. Za praćenje ovoga stvaraoca nadležan je Arhivski odsjek u Kotoru koji je redovnim obilascima, kontrolom stanja, davanjem stručnih sugestija i uputstava, kao i izdavanjem naloga za otklanjanje uočenih propusta, nastojao da obaveže 'Jugooceaniju' da postupa sa građom u skladu sa zakonskim obavezama. O tome svjedoči veći broj sačinjenih zapisnika, upućenih dopisa, izdatih naloga. Nažalost, u tim nastojanjima nije postignut željeni uspjeh...”, kazao je Radunović.

On je istakao da zakonsku obavezu prema vrijednoj građi ima njen stvaralac - “Jugooceanija”, odnosno pravni sljedbenik firme - Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, jer je Vlada većinski vlasnik kompanije.

Iz resora ministra Ivana Brajovića, međutim, ni više od mjesec nakon što su im “Vijesti” uputile pitanja u vezi sa arhivom “Jugooceanije”, nijesu odgovorili, a u međuvremenu lopovi su provalili i djelimično poharali objekat na Vrmcu.

Ne znaju s kim da pričaju o zaštiti vrijednih dokumenata

Radunović je pojasnio da se pod ispravnim postupanjem podrazumijeva odabiranje i popisivanje arhivske građe, njeno opremanje i predaja Državnom arhivu.

“Sve to su obaveze stvaraoca građe ili njegovog pravnog sljedbenika. Oni su dužni, pored ostalog, i da informišu DA o svim promjenama statusa i promjenama stanja građe. Međutim, u ovom slučaju ta obaveza nije izvršavana, tako da nemamo informaciju o pravnom statusu 'Jugooceanije', da li taj subjekt postoji ili je ugašen, te da li postoji njegov pravni sljedbenik. Nije nam poznato da li postoji subjekt sa kojim bi se moglo dogovarati i sarađivati u cilju zaštite građe. Stoga smo uputili dopis Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kojim smo tražili te informacije i ukazali na aktivnosti koje bi trebalo preduzeti na zaštiti... Nadamo se da će inicijativa dati željene rezultate”.

Bonus video: