Perović: Slučaj sa medvjedom ne smije biti zataškan

Perović se od ranije zalaže da bi trebalo zabraniti posjedovanje oružja privatnim licima i uvesti strogi nadzor nad organizacijama kojima je data mogućnost za davanje dozvola na lov i ribolov, “jer su pojedinci na njihom čelu sa umišljajem decenijama radili sve da se obesmisli sistem"
84 pregleda 6 komentar(a)
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2015. 11:34h

Direktor NVO “Ozon” Aleksandar Perović ocijenio je da neće biti dovoljno samo procesuirati neko NN lice da se zataška najnoviji skandal sa ubijenim i obezglavljenim mladuncem medvjeda.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predalo je krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog krivičnog djela mučenja i ubijanja medvjeđe divljači i saopštilo da je pokretanjem krivične prijave Ministarstvo učinilo sve što je moguće učiniti imajući u vidu nadležnosti ovog resora.

“Vijest o obogaljenom tijelu mladunca medvjeda, zakonom zaštićene vrste, u centru glavnog grada države ustavom deklarisane kao ekološka, sigurno nije nešto što će uticati na bolji imidž Crne Gore kao turističke destinacije. Takođe, neće poslati ni lijepu sliku o njenom stanovništvu bez obzira na sve razlike u naciji, vjeri, partiji ili statistikama o EU i NATO podršci”, kazao je Perović.

On je naveo da će taj skandal imati dugotrajne posljedice na društvo u cjelini.

“Nakon prošlogodišnjeg pomora srna , takođe zaštićene vrste, na području planina Golije koje su takođe bile obezglavljene, najnoviji brutalni kr(i)volovni poduhvat dokaz je da sistem nema odgovarajući kontrolni mehanizam i da je zaštita divlje faune naročito ugroženih i zaštićenih vrsta, na neodrživom nivou. Sama pomisao da neke naoružane osobe bez ikakve kontrole mogu šetati vašim privatnim vlasništvom, pucati na sve što mrda, ostavljati leševe i krvave tragove, kod svakog normalnog bića mora izazvati u najmanju ruku zabrinutost”, kazao je Perović.

On je naveo da se od ranije zalaže da bi trebalo zabraniti posjedovanje oružja privatnim licima i uvesti strogi nadzor nad organizacijama kojima je data mogućnost za davanje dozvola na lov i ribolov, “jer su pojedinci na njihom čelu sa umišljajem decenijama radili sve da se obesmisli sistem”.

“I to sve pod maskom patriotizma. Neće biti dovoljno samo procesuirati neko NN lice da se zataška najnoviji skandal. Moraće se ovog puta ući u jazbinu. I uzeti trofej kao neoborivi dokaz. Može li to država”, pitao je Perović.

Bonus video: