Prvi čovjek Pljevalja vodi Opštinu i fabriku namještaja

U imovinskom kartonu koji je predao po stupanju na dužnost u Pljevljima, u jesen prošle godine, nije naveo da je osnivač i izvršni direktor Mobimonta
12 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 23.03.2015. 19:35h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić nije prenio upravljačka prava u Društvu sa ograničenom odgovornošću Mobimont iz Pljevalja, čiji je jedan od osnivača i izvršni direktor, iako ga na to zakon obavezuje.

U Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici DOO Mobimont je registrovan za proizvodnju namještaja. Osim Đaćića, kao osnivač ovog preduzeća upisan je i pljevaljski preduzetnik Ivan Ješovnik. Firma je registrovana 2005, a sjedište se, prema upisu u CRPS, nalazi u Podgorici na adresi Karađorđeva bb.

Đačić "Vijestima” nije odgovorio zbog čega nije u svom imovinskom kartonu naveo da je osnivač i izvršni direktor Mobimonta i zbog čega nije prenio upravljačka prava, iako mu je pitanje proslijeđeno prije osam dana. On nije odgovorio ni na jučerašnju SMS poruku novinara.

Prema zakonu o sprečavanju sukoba interesa, lice koje je vlasnik, odnosno osnivač JP, drugog privrednog društva, ustanove ili drugog pravnog lica dužno je da, u roku od 30 dana od dana izbora na javnu funkciju, prenese upravljačka prava na drugo pravno ili fizičko lice koje nije sa njim povezano.

Đačić je na funkciju predsjednika Opštine Pljevlja stupio krajem septembra 2014. i taj rok je istekao.

Javni funkcioner je prema zakonu dužan da u roku od pet dana od dana prenošenja upravljačkih prava, Komisiji dostavi podatke o licu na koje je prenio upravljačko pravo i dokaze o tome.

Zakonom propisuje da je funkcioner u obavezi da podnese ostavku na članstvo u organu upravljanja u “slučaju kad je u privrednom društvu ili drugom subjektu obrazovan organ upravljanja u kojem javni funkcioner, kao član tog organa, vrši svoja upravljačka prava”.

Kazna od 300 do 1.500 eura

Javnom fukcioneru može biti izrečena novčana kazna od 300 do 1.500 eura ukoliko ne prenese svoja upravljačka prava u javnom preduzeću, drugom privrednom društvu, ustanovi ili drugom pravnom licu čiji je vlasnik, u roku od 30 dana od dana izbora, na javnu funkciju.

Ista kazna predviđena je i za nedostavljanje Komisiji podataka o licu na koje je prenio upravljačka prava i dokaz o tome, u roku od pet dana ili ne podnese ostavku na dužnost, odnosno funkciju predsjednika ili člana organa upravljanja ili nadzornog organa, izvršnog direktora ili člana menadžmenta u privrednom društvu, u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na javnu funkciju.

Bonus video: