Obezglavljenog medvjeda lovočuvari pronašli u blizini Bioča

"Lovočuvari su ga pronašli ispod magistrale prema Mojkovcu, pa sumnjamo da ga je neko opazio sa magistrale i odatle ga upucao. Stvarno je užasno kako su ga ubili, ali je još gore što su ga tako ostavili da istruli"
0 komentar(a)
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 23.03.2015. 18:55h

Lovačko društvo “Podgorica” podnijelo je krvičnu prijavu protiv NN lica, koja su usmrtila medvjeda na Dromiri, u blizini Bioča.

Čitalac "Vijesti" poslao je fotografiju na kojoj se vidi mrtav medvjed u blizini podgoričkog kafića "Lovac", ispred kancelarija LD "Podgorica".

Predsjednik upravnog odbora lovnog društva Dragoljub Kažić kazao je "Vijestima" da su lovočuvari po dojavi pronašli obezglavljenog medvjeda i odmah da donijeli ispred njihovih prostorija na Bulevaru revolucije, kako bi se izvršio uviđaj.

"Prema našim procjenama riječ je mladom medvjedu, otprilike dvije godine starog, težine od 50 do 80 kilograma, otkinute glave i prednjih šapa. Inspektori su izvršili uviđaj i podnijeli smo krivičnu prijavu, dok je Veterinarska inspekcija uzorkovala meso da utvrdi vrijeme smrti”, kazao je Kažić.

Tvrdi da su njegovi ljudi procijenili da je medvjed ubijen dan ranije i da je ubijen iz vatrenog oružja.

"Lovočuvari su ga pronašli ispod magistrale prema Mojkovcu, pa sumnjamo da ga je neko opazio sa magistrale i odatle ga upucao. Stvarno je užasno kako su ga ubili, ali je još gore što su ga tako ostavili da istruli", kazao je Kažić.

On je kazao da su im Veterinari naložili, nakon što su uzorkovali meso, da tijelo odnesu i spale, što su i učinili.

Čitalac u mejlu navodi da su prolaznici, među kojima je bilo i djece, zgroženi onim što se moglo vidjeti u kvartu Preko Morače.

Policija se već bavi istragom odakle medvjed na pločniku, ko je i kako ustrijelio životinju, ali i ko je vozač golfa, koji je divljač odvezao, saopšteno je "Vijestima".

"Policijski službenici preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju okolnosti u vezi sa objavljenom fotografijom mrtvog medvjeda u Podgorici. Centru bezbjednosti Podgorica nije prijavljen ovaj slučaj. Međutim, službenici CB Podgorica su, odmah po saznanju za događaj, preduzeli i preduzimaju aktivnosti na njegovom rasvjetljavanju odnosno identifikovanju lica u vezi sa ovim događajem i utvrđivanju relevatnih činjenica", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Medvjed je ugrožena vrsta u Evropi, kojoj bi u skoroj budućnosti moglo da prijeti izumiranje.

Prema Zakonu o divljači i lovstvu trajno je zabranjen lov na mečku sa mečetom do dvije godine starosti, i na mužjaka i ženku do dvije godine starosti.

Nadležni da reaguju povodom slučaja mrtvog medvjeda

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Hidrometeorolški zavod Crne Gore, Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, Institut za biologiju mora, zaposleni u ovim institucijama, zgroženi nad postupkom i bezobzirnim odnosom koji prevazilazi granice humanosti, upućuju poziv svim institucijama, subjektima i pojedincima da se učini sve kako bi se počinilac ovakvog nedjela pronašao i kaznio", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju da "ovakvi primjeri bezobzirnosti dokaz su da među nama postoje oni koji zaslužuju najoštrije kazne i osudu cjelokupne javnosti. Pozivamo nadležne institucije na brzu i efikasnu reakciju, u čemu pružamo svu moguću podršku".

"Nadamo se da će osuda i kažnjavanje ovog i sličnih djela, tj. nedjela konačno potvrditi opredjeljenje Crne Gore za adekvatnom zaštitom našeg biodiverziteta i prirodnog bogatstva".

Bonus video: