Gvozdenović pozvao mlade da se uključe u dijalog o NATO integracijama

Gvozdenović je naglasio da mladi moraju da daju svoj glas i iskažu stavove, pa ih i suprostave i sa onima koji se na slažu
91 pregleda 23 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2015. 13:37h

Ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, pozvao je mlade da učestvuju o dijalogu o evroatlantskim integracijama, poručujući da člasntvo u NATO osigurava bezbjednost i prosperitet za državu. On je danas održao predavanje i diskusiju sa studentima Univerziteta Mediteran, na temu “Moj stav zavisi od mojih interesa, uvjerenja, životnog stila i osjećaja pripadnost”. Gvozdenović je kazao da je za Crnu Goru značajno da postane članica NATO-a i zato što se nalazi na turbulentnom prostoru gdje je najvažnije obezbijediti sigurnost. Cilj je, kao je kazao, da se mladima omogući bezbjedna i prosperitetna budućnost, a to je, prema njegovim riječima, ono što će Crnoj Gori omogućiti članstvo u Alijansi. Na pitanje studenata u kojoj mjeri građani utiču na proces integracija u NATO, Gvozdenović je podsjetio na osnovne kriterijume Alijanse, naglašavajući značaj javne podrške. “Građani značajno utiču, oni su dominantni”. On je rekao da procenat podrške mora porasti, “svaki glas je važan za politiku, pravac i viziju razvoja”. Gvozdenović je naglasio da mladi moraju da daju svoj glas i iskažu stavove, pa ih i suprostave i sa onima koji se na slažu. On je pozvao studente da daju glas za budućnost, prosperitet i bezbjednost Crne Gore. “Mislim da je to jako važno”.

Gvozdenović je kazao da mladi treba da iznose i sučeljavaju stavove. “Nije noramalno da budete neutralni”. “Jako ste važni vi, vaši roditelji, đed, baba i svi treba da daju svoj glas”, poručio je on. Gvozdenović je, kako je naveo, ponosan na ono što je u državi učinjeno u posljednjih deset godina. “Ali je dobro i prirodno što vi, kao mladi ljudi, tražite bolje i više”. Prema njegovim riječima, važno je da se mladi zalažu za putanju progresa. On je podsjetio da je, na putu progresa, u Crnoj Gori, značajno bilo sticanje nezavisnosti nakon koje su, kako je naveo, pokrenute investicione aktivnosti. Prema riječima Gvozdenovića, sljedeći važan momenat su evroatlantske integracije. On je, komentarišući odluku koja se od NATO-a očekuje do kraja godine povodom članstva Crne Gore, kazao da, ako Vlada bude radila svoj posao i građani razumjeli benefite “mi smo tu. Ove godine bi mogli postati članica”. Ključne dvije vrijednosti koje donosi članstvo u NATO, kako je naglasio, su sigurnost i prosperitet. Gvozdenović je naveo da mladi moraju da budu akivni i da učestvuju "ukoliko vjeruju u te stvari".

Ključne dvije vrijednosti koje donosi članstvo u NATO, kako je naglasio Gvozdenović, su sigurnost i prosperitet

Moraju se, kako je naveo, uključiti u aktivno donošenje odluka. On je kazao da, kao što je za generaciju koja je omogućila nezavisnost to bila privilegija, isto će biti i za učlanjenje Crne Gore u NATO. Gvozdenović je naglasio da Crna Gora članstvom u NATO ne daje svoj suverenitet, već “postajete donosilac odluka zahvaljujući pravilu da se u Alijansi odluke donose konsenzusom”. To znači, kako je objasnio, da će Crna Gora kao “nevelika” država imati isti kapacitet u donošenju odluka kao velika država poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD). “To je nešto što podiže ponos i energiju građana Crne Gore”, rekao je Gvozdenović, dodajući da je za Crnu Goru dobro da se uključi u tu vrstu savezništva. Gvozdenović je naglasio da je neutralnost za Crnu Goru skupa, kao i da je članarina koja se plaća za članstvo u NATO-u neuporedivo niža u odnosu na benefite koje država ima. On je kazao da će članstvom u NATO, Crna Gora obezbijediti da se i turisti i investitori osjećaju sigurnije. “Očekujem da ćemo nakon toga povećati i broj turista i broj investitora”, rekao je Gvozdenović. On je ukazao na to da je većina država, nakon što su postale članice NATO-a, povećala BDP, da je povećan broj stranih direktnih investicija, kao i ukupno stanje u tim državama. Na osnovu tih iskustava se može zaključiti, kako je naveo, da bi i Crna Gora postala sigurnije tržište. “Članstvo bi uticalo na kreditni rejting, stabilnost za investicije i razvoj Crne Gore uopšte”, rekao je Gvozdenović. Članstvo će, kako je kazao, obezbijediti i punu bezbjednost granica, što je, kako je kazao, veoma značajno za turbulentno područje Balkana. Odgovarajući na pitanje studenata o izvozu prehrambenih proizvoda u NATO bazu, Gvozdenović je kazao da je u državi jedan od ciljeva da se veliki uvoz zamijeni domaćim proizvodima. Gvozdenović je podsjetio da Crna Gora uzvozi poljoprivvredne proizvode u vrijednosti od 650 miliona EUR, a “sada se intenzivno radi na supstituciji tih proizvooda”. On je rekao da se integracijama povećava dostupno tržište, ali je, kako je naveo, na državi da iskoristi te mogućnosti. “Ništa nije servirano kada postanete članica NATO-a, dobijate šansu ali morate da radite da bi je iskoristili”, rekao je on. Upitan da prokomentariše izjavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda da NATO ne bi trebalo da se širi, Gvozdenović je kazao da smatra da se to nije odnosilo na Crnu Goru. “Crna Gora je formalno dobila mogućnost i očekujem poziv do 2015.godine”, rekao je on. Gvozdenović je naveo da je za Crnu Goru najvažnije da ispunjava svoje obaveze. “Lično smatram da se ta poruka nije odnosila na Crnu Goru”.

Upitan da prokomentariše bombardovanje NATO-a 1999. godine, Gvozdenović je rekao da postoje rane vezano za događaje u Murinu

Upitan da prokomentariše bombardovanje NATO-a 1999. godine, Gvozdenović je rekao da postoje rane vezano za događaje u Murinu. Prema nejgovim riječima, Crna Gora je u tom periodu bila “sigurno mjesto” za ljude koji su bježali iz svojih država. Gvozdenović smatra da je crnogorska vlast u tom periodu sprovodila ispravnu politiku. Na pitanje studenata da li će u Crnoj Gori, ukoliko ili kada postane članica NATO-a, biti građene NATO baze, Gvozdenović je podsjetio da se sve odluke u NATO-u donose konsenzusom. “Ne bi se mogla ni ta odluka donijeti bez konsenzusa”, rekao je on. Gvozdenović je naveo da ne vidi zašto bi Crnoj Gori trebale baze, kao i da “u planskim projekcijama to nije definisano”.

Bonus video: