Više od 50 izlagača na Danima meda u Nikšiću

Prošla pčelarska godina bila je loša, ali je zato ova jedna od najboljih u posljednjih 20 godina, osim na sjeveru Crne Gore.
642 pregleda 4 komentar(a)
Dani meda Nikšić 2018, Foto: Svetlana Mandić
Dani meda Nikšić 2018, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.09.2018. 12:24h

Više od 50 izlagača iz Nikšića, Crne Gore i regiona izložilo je svoje proizvode na tradicionalnoj manifestaciji “Dani meda 2018”, koja se 24. put održava u Nikšiću, u organizaciji Pčelarske organizacije Nikšic i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

“Ovi sajmovi su prije svega lijepi zbog druženja, jer se pčelari sretnu, razmijene iskustva. Što se prodaje tiče, med uglavnom prodajem, kako se kaže, na kućnom pragu, stalnim kupcima. Pčele su mi zimi u Gornje Polje, a kada je paša onda su u Čeline, mjestu koje je ime dobilo po čelama, kako su ljudi zvali pčele. Smatralo se da je jedan od najvalitetnijih medova upravo sa tog područja, mada se na čitavom nikšićkom području dobijaju kvalitetni medovi”, kazao je Dušan Martinović iz Nikšića.

Martinović, koji je doktor tehničkih i magistar ekonomskih nauka, penzionerske dane uglavnom provodi baveći se pčelarstvom i voćarstvom, a u tome mu pomaže cijela porodica.

I Baćo Vukajlović, penzionisani profesor srpskog jezika iz Trebinja, sajmove voli zbog druženja, jer kako reče, kupci su uglavnom redovne mušterije. Priznaje da im najveći problem, pored slabe godine, predstavljaju oni koji proizvode falsifikovani med.

“Pčelarstvom se, kao hobijem bavim, dvadesetak godina. Imam oko 50 košnica i kada je dobra sezona imam oko 600 kilograma meda. Veliki problem je ovaj tzv. patvareni med. Prave ga od maslačka, borovih iglica, a navješt narod naleti i kupi taj med. To je borba kako pčelarskih društava, tako i individua, ali u svemu imate krađe i prekrađe zvona”, kazao je Vukajlović.

Ministar poljoprivrede, mr Milutin Simović, koji je i otvorio manifestaciju, kazao je da su pooštrili kontrolu meda na tržištu i vidjeli da, nažalost, još uvijek ima dosta falsifikovanog meda, ali se nada da će uskoro i tome doći kraj.

“Siguran sam da ćemo u narednim mjesecima obezbijediti da sve ono što se nalazi na tržištu bude originalni crnogorski med ili drugi med koji dolazi iz uvoza, ali koji podliježe kontroli i koji ima određene garancije njegove zdravstvene bezbjednosti. U tom pravcu već smo u jednom dobrom iskoraku nabavke nove savremene laboratorije koja će biti u mogućnosti da blagovremeno i adekvatno reaguje na te pojave”, poručio je Simović.

Prošla pčelarska godina bila je loša, ali je zato ova jedna od najboljih u posljednjih 20 godina, osim na sjeveru Crne Gore.

„Na sjeveru Crne Gore ova godina je takođe bila oskudna, ali ih nećemo ostaviti same. Podržaćemo ih kao što smo u prošloj godini podržali pčelare širom Crne Gore, da bi njihova društva izimili na kvalitetan način i spremili se, nadam se, za bolju iduću godinu i na sjeveru Crne Gore”, obećao je Simović.

A obećao je i da će pčelari do kraja godine dobiti savremenu liniju za pakovanje meda, kao i da će nastaviti sa podrškom mladim pčelarima. Pčelarstvo je, kazao je ministar, pokazalo kako se mogu realizovati važni projekti međugranične saradnje.

Radule Miljanić, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, poručio je da od pčela treba da učimo kakav odnos prema radu treba da imamo, kako da se međusobno poštujemo i živimo skladno jedni sa drugima.

Domaćin manifestacije, Vojin Đukanović, predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić, jedne od najbrojnijih pčelarskih organizacija u Crnoj Gori, sa 220 članova i oko 7.000 košnica, kazao je da ne treba zaboraviti da je prije četrdesetak godina med sa ovih područja dobio prvu nagradu u Briselu.

Galerija

Bonus video: