Dupli angažmani: Rektorka obećala da će sve kazniti

Dekani su dobili nalog da prikupe izjašnjenja akademskog osoblja o eventualnom angažmanu, a potom slijede provjere
69 pregleda 15 komentar(a)
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2015. 06:56h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) dostavili su rektorki Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmili Vojvodić informacije koje ukazuju na mogući dodatni radni angažman redovnog profesora Filozofskog fakulteta Borisa Brajovića, koji je do prije dvije godine bio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

Podaci su, kako stoji u dopisu, dostavljeni jer Brajović “nije tražio ni dobio odobrenje za to od strane Senata UCG...”, što je ranije saopšteno iz Rektorata.

Svi profesori za koje se utvrdi da rade, ili su angažovani na drugim ustanovama bez odgovarajuće saglasnosti UCG, biće sankcionisani, ocijenili su iz Rektorata.

Dozvolu Senata Univerziteta nijesu dobili Vukadinović, Šijaković, Brajović...

“Dekani su dobili nalog da prikupe izjašnjenja akademskog osoblja o eventualnom angažmanu i radu na drugim institucijama... i uz čiju saglasnost ostvaruju takav angažman. Nakon prikupljenih podataka i informacija, uslijediće odgovarajuće mjere provjere...”, poručili su iz Rektorata.

Senat je za ovu školsku godinu odobrio rad na drugim ustanovama za 17 profesora, među kojima nema Brajovića, kao ni njegovog kolege sa FF Srđana Vukadinovića, ali ni nekih drugih, o kojima u CGO još obrađuju informacije.

Brajović je u maju 2013. podnio ostavku na mjesto dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, jer se, prema pisanju bosanskih medija, nije slagao sa mogućnosšću da se ta ustanova preseli u Banjaluku.

Iz fočanskog fakulteta “Vijestima” je saopšteno da Brajović više ne predaje na toj ustanovi, ali nijesu željeli da otkriju od kada.

Senat je za ovu školsku godinu odobrio rad na drugim ustanovama za 17 profesora

Prema podacima sa sajta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čija je jedinica Pravoslavni bogoslovski fakultet, Brajović je, ipak, član Strukovnog vijeća humanističkih nauka.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Brajović je nekoliko mjeseci po podnošenju ostavke, u oktobro 2013. godine, konkurisao za izbor u zvanje redovnog profesora na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Članovi komisije predložili su Senatu da izabere Brajovića u zvanje redovnog profesora.

“Vijesti” su ranije objavile da podgoričko tužilaštvo ispituje slučajeve duplog angažmana, ali i druge navode iz krivične prijave CGO.

U krivičnoj prijavi tretiran je slučaj duplog stalnog radnog odnosa Srđana Vukadinovića, koji predaje na četiri fakulteta UCG, a istovremeno je u stalnom radnom odnosu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, gdje je profesor i prodekan za nastavu i studentska pitanja. Sa UCG je ranije saopšteno da je prema Statutu, za angažovanje akademskog osoblja na drugim visokoobrazovnim ustanovama neophodna saglasnost Senata, uz pozitivno mišljenje vijeća fakulteta.

Šijaković još predaje na bogosloviji

Pored Vukadinovića i Brajovića, dupli aranžman ima i profesor Filozofskog fakulteta Bogoljub Šijaković, koji prema dostupnim podacima još predaje na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

“Vijesti” su u više navrata pisale o njegovom, ali i duplim aranžmanima profesora FPN-a Miloša Bešića i Mihaila Mijanovića sa Filozofskog.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Bešić više nema stalni radni angažman na Univerzitetu u Beogradu, a Mijanović, sudeći prema zvaničnim podacima sa sajta Fakulteta za fizičko vaspitanje u Banjaluci, više nije na spisku predavača.

Vojvodićeva tvrdi da je odlučna da se suprotstavi bezakonju

Iz CGO-a su saopštili da su “zadovoljni novim odnosom prema naporima CGO-a da ukaže na primjere kršenja zakona i profesionalnih i etičkih normi u akademskoj zajednici, za što rektorka Vojvodić pokazuje razumijevanje koje njeni prethodnici nijesu imali”.

Istakli su da su dobili uvjeravanja da je nova uprava odlučna da se suprotstavi bezakonju.

“Brzo ćemo vidjeti da li će se to efektuirati kroz konkretne rezultate koje isuviše dugo čekamo... Od rektorke zavisi da li ćemo u tome biti saveznici, ili neprijatelji, kako je to bio slučaj sa prethodnim rukovodstvom koje nije imalo ni snage ni spremnosti da se uhvati u koštac sa ključnim problemima na UCG”, izjavila je Daliborka Uljarević “Vijestima”.

Bonus video: