Žene Kolašin vade iz krize

106 pregleda 7 komentar(a)
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.03.2015. 19:55h

U kolašinskoj zakonodvanoj i izvršnoj vlasti nikad nije bilo više žena nego u ovom mandatu. Pored toga što ih je u lokalnom parlmentu konačno više od 30 odsto i što je, prvi put, na čelu opštine žena, Kolašinke su dobile priliku da rukovode i sekreterijatima, preduzećima i ustanovama, na čijem čelu su u Kolašinu tradicionalno bili muškarci.

Pored predsjednice Opštine Željke Vuksanović u izvršnoj vlasti je još pet žena.

Ivana Grujić i Mirela Đukić su na čelu sekreterijata za urbanizam i opštu upravu. Glavna adminsitratorka je Perunika Popović. Turističkom organizacijom rukovodi Slađana Kršikapa, a direktorka Vodovoda i kanalizacije Jelka Rakočević. Žena je prvi put i na čelu Upravnog odbora Centra za kulturu, a tu funkciju obavlja Marija Bulatović.

Predsjednica Upravnog odbora Vodovoda i kanalizacije je Marija Šćepanović.

Riječ je uglavnom o mlađim Kolašinkama, a njihove partijske kolege tvrde da su svojim radom i do sada pokazale da će ne nov način obavljati povjerene im obaveze.

U kolašinskom parlamentu je deset žena (ukupno 31 odbornik). Među 10 odbornika DPS-a, četiri su žene . Socijalistička narodna partija ima sedam odbornika, među kojima tri žene .

Predsjednik OO SNP-a i potpredsjednik opštine Đuro Milošević kaže da je nova vlast povjerivši ženama neke značajne funkcije donijela i nove vrijednosti, ali i doprinijela rušenju nekih mentalitetstih barijera.

„Pokazalo se da smo imali potpuno pravo kada smo svojim partijskim koleginicama, ali i sugrađankama iz drugih partija ukazali povjerenje. Veliki je napredak što je toliko žena na funkcijama u Kolašinu i nadam se da će se taj broj samo povećavati. Nažalost, one zbog problema u lokalnoj upravi, koje smo zatekli, još nijesu bile u prilici da pokažu koliko mogu i realizuju svoju kreativnost, ali i za to dolaze dani”, kaže Milošević.

Dožić : Kolašinske su se same izborile za funkcije u našem gradu

I prema mišljenju šefa lokalnog prlmeta Aleksandra Dožića, Kolašinke mogu kvaliteno da obavljaju povjerene im funkcije.

On smatra da su se žene u tom gradu izborile na nabolji način za svoj status, a da su sugrađani imali senzibiliteta da osjete njihove profesionalne kvalitete.

"Učešćem u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, Kolašinske su pokazale da umiju da se izbore za svoju ravnopravnost. Ne manje važno je i to što su ih sugrađani, partijske i koalicione kolege podržale u tome”, tvrdi Dožić .

Bonus video: