Amfilohije: Budžet Mitropolije 770.000 eura

Mitropolit Amfilohije rekao je “Vijestima” da je manastir Ostrog 2014. godine od priloga prihodovao 2,6 miliona eura
193 pregleda 0 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 16.03.2015. 18:15h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) planirala je da za 2015. godinu prihoduje 770.000 eura, što je za 100.000 eura manje od njihovog prošlogodišnjeg budžeta.

Završni račun Mitropolije za 2014. godinu, predlog budžeta za 2015. i izvještaj o radu Mitropolije i mitropolita u subotu je usvojio Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor MCP.

To je juče “Vijestima” kazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, nakon liturgije u danilovgradskoj crkvi Svete Tekle. On je pojasnio da se u kasu Mitropolije sliva 13 odsto prihoda svih crkvenih jedinica, kojih ima oko 90.

“Od svih njih 13 odsto ide za opšti budžet Mitropolije, koji pokriva troškove onih koji služe pri Mitropoliji, skoro polovina našeg sveštenstva odatle prima platu, jer imamo mnoge parohije koje nemaju uslove da izdržavaju svoje sveštenike. Mitropolija ima dvije narodne kuhinje, a ove godine je za dobrotvorne svrhe već izdvojeno 70.000 eura”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da se novac troši i na obnavljanje i izgradnju hramova.

“U Crnoj Gori je obnovljeno i sagrađeno 670 hramova. To nije samo od sredstava Mitropolije, već i od priloga, ali sva ta sredstva, do posljednjeg dinara idu i za unutrašnje potrebe, humanitarnu pomoć, stipendije studentima”, kazao je on. Precizirao je da ne stipendiraju samo studente bogoslovije i teologije.

“To su sve naša djeca i brinemo o njima. Ako već hoćete da vam se ispovijedam, moj sekretar je prekjuče ispraznio kasu Mitropolije i dao novac za hram svetog Jovana u Baru”, kazao je on.

Amfilohije je rekao da je manastir Ostrog 2014. godine od priloga prihodovao 2,6 miliona eura.

“Samo za pomoć sirotinji, izbjeglicama, u čovjekoljublje iz Ostroga je otišlo 200.000 eura. U isto vrijeme manastir Ostrog hrani stotine Danilovgrađana i Nikšićana koji pomažu i služe u tom manastiru... a istovremeno možemo da pokrivamo elementarne troškove izgradnje hramova.

Burić se ponaša kao da je 1946.

Mitropolit Amfilohije kazao je da Turci, Boljševička, ni Komunistička revolucija nijesu otimali hramove, “kao što to sada pokušava prof. Mihailo Burić ”.

“Gospodin Burić i njemu slični u crnogorskoj vlasti kao da imaju projekat - sve su prokockali, potrošili, opljačkali i još su im hramovi ostali, vide dolazi narod svetinji božjoj i računaju tamo su grdne milijarde”, kazao je on.

Mitropolit je rekao da Burić “uporno ovih dana traži kako da se otme ćivot Svetog Vasilija Ostroškog, zauzme imovina manastira i Ostrog i pripadne državi”.

“Radi čak i ono što nisu komunisti '46 godine. Oni bi i Svetog Vaslijija da progalse za montenegrina”, kazao je on.

Vlada mora da poštuje zakon

Način na koji se ponaša ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević pretvara Crnu Goru u besudnu zemlju, kazao je juče Amfilohije.

On je to rekao komentarišući odluku MUP-a da na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost sveštenika Velibora Džomića, kojem je Upravni sud odobrio privremeni boravak, protjera iz Crne Gore.

“Ona je imala takve tendencije u prošlosti, ali smo se nadali da u 21. vijeku neće ponovo postati besudna zemlja. Očekujemo od Vlade da ispoštuje zakon koji važi za sve građane.”

Bonus video: