Nikšić: Roditelji prave saobraćajni kolaps zbog djece

Najveća gužva je ispred škola “Ratko Žarić” i “Mileva Lajović Lalatović”, a pripadnici saobraćajne policije u terminima prije i poslije nastave regulišu saobraćaj
1446 pregleda 0 komentar(a)
Česte gužve u saobraćaju: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Česte gužve u saobraćaju: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićkim ulicama u kojima se nalaze osnovne škole gotovo je nemoguće proći prije početka ili kraja smjene jer je sve veći broj roditelja koji dovoze ili odvoze djecu ili angažuju taksiste.

Najveća gužva je ispred škola “Ratko Žarić” i “Mileva Lajović Lalatović”, a pripadnici saobraćajne policije u terminima prije i poslije nastave regulišu saobraćaj.

“Iskustvo koje u oblasti bezbjednosti saobraćaja imamo u radu sa učenicima osnovnih škola govori da je dovoženje i odvoženje djece u i iz škole postalo pravilo. Na ovaj fenomen ne utiču ni vremenske prilike, ni uzrast djeteta, a zaprepašćujuće je što ne utiče ni udaljenost kuće od škole. Imamo primjera da se učenici prevoze i na udaljenosti od 50 metara”, kazala je Marina Došen iz NVO “Alfa centar”.

Taksisti kažu da ih roditelji najviše angažuju kada je kiša i da nijesu u pitanju samo djeca nižih razreda, već i stariji osnovci.

“Zaustavljanje ili parkiranje vozlila u nedozvoljenoj zoni, vožnja djece mlađe od 12 godina na mjestu suvozača ili u krilu, prevoženje većeg broja lica od broja dozvoljenih, su prekršaji koji se svakodnevno mogu uočiti ispred skoro svih osnovnih škola. Kada na ovo dodamo i broj angažovanih taksi vozila, onda sa pravom tvrdimo da je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju ugrožena”, kazala je Došen.

Kako je istakla, u toj NVO ne podržavaju “sporadična rješenja” da u vrijeme početka ili kraja smjene ispred škole “dežuraju” pripadnici službene policije “u smislu preventive i pukog regulisanja saobraćajne zbrke”.

Oni su za to da sa roditeljima treba razgovarati i organizovati radionice kako bi im ukazali na sve posljedice njihovog, najčešće, nepotrebnog voženja djece do i od škole.

Bonus video: