Među nominovanima za nagradu ITU-a i Milica Pejanović Đurišić

Nagrada se dodjeljuje pojedincima najzaslužnijim za poboljšanje kvaliteta života kroz ICT inovacije putem realizacije projekata i promocije ciljeva Međunarodne unije za telekomunikacije
259 pregleda 1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2015. 16:04h

Komisija za ocjenu aplikacija pristiglih na poziv za predlaganje kandidata za nagradu Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), odlučila je da nominuje profesore Elektrotehničkog fakulteta Crne Gore, Igora Đurovića i Milicu Pejanović Đurišić, kao i Milicu Vuletić iz Poreske uprave.

Komisija je odlučila da za nagradu ITU-a nominuje Đurovića i Pejanović za aplikacije Istraživački centar, a Vuletić za aplikaciju pod nazivom Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije pozvalo je zainteresovane, predstavnike vlasti, sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, naučne zajednice i civilnog društva, da do 1. marta predlože kandidata za nagradu ITU-a.

Oni su objasnili da je Crna Gora, sa ostalim članicama ITU-a, pozvana da nominuje kandidate za tu prestižnu nagradu, koja se dodjeljuje povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije.

Nagrada se dodjeljuje pojedincima najzaslužnijim za poboljšanje kvaliteta života kroz ICT inovacije putem realizacije projekata i promocije ciljeva Međunarodne unije za telekomunikacije.

Iz Ministarstva su saopštili da je Komisija za ocjenu aplikacija nomiovala Đurovića sa aplikacijom Istraživački centar – BIO ICT, čija je svrha sve veća primjena i upotreba najsavremenijih ICT tehnologija u oblastima održive poljoprivrede, monitoringa usijeva, ekosistema voda, mora i šuma, razvoja tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analize i standardizacije prehrambenih proizvoda, kontrole kvaliteta zemljišta i unaprijeđenja javnog zdravstvenog sistema.

„Postizanjem ciljeva, BIO ICT će uspostaviti jake veze u trouglu znanja - obrazovanje, istraživanje i inovacije. Centar je nacionalni lider koji služi kao katalizator za unaprijeđenje tehnoloških alata koji se primjenjuju u oblastima bioinformatike uključujući poljoprivredu, medicinu, biologiju, zdravlje i ekologiju u drugim bionaukama“, navodi se u saopštenju.

Za nagradu je nominovana i Pejanović Đurišić za aplikaciju Istraživački centar ICT, koji je novoosnovani istraživački centar i laboratorija na Univerzitetu Crne Gore, odnosno Elektrotehničkom fakultetu.

„Centar već postaje prepoznatljiv u ICT istraživanjima u zemlji, u oblastima kao što su napredna rješenja za info-komunikacione infrastrukture, pametne aplikacije i e-servise, kao i na međunarodnom planu. Istraživači Centra imaju veliko iskustvo u istraživanjima koja čine osnov platforme za moderne nauke o životu - kompjutersko programiranje, programski uređaji, web alatke, paralelni i distributivni sistemi, baze podataka, data mining, obrada podataka, signala i slika, prikupljanje podataka, senzori, umrežavanje, komunikacije, statistika, modeliranje, vizuelizacija“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Komisija je nominovala i Vuletić za aplikaciju pod nazivom Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, projektom u okviru kojeg je izrađena aplikacija i portal www.budiodgovoran.me.

„Na taj način je proširen spektar komunikacionih kanala između građana i institucija zaduženih za borbu protiv sive ekonomije, prije svega Poreske i Uprave za inspekcijske poslove, te značajno pojednostavljena i olakšana procedura za prijavljivanje nepravilnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da su za godinu realizacije projekta građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti uočenih u poslovanju preduzeća u Crnoj Gori, na osnovu čega su izdati prekršajni nalozi ukupno vrijedni preko 1,1 milion eura.

Na taj način je omogućeno finansiranje čak 11 projekata od opšteg društvenog značaja, ukupno vrijednih oko 550 hiljada eura.

Iz Ministarstva su saopštili da će, nakon što predstavnici ITU-a obave evaluaciju i donesu odluku o dobitnicima, nagrade biti uručene na zvaničnoj svečanosti 17. maja u Ženevi.

Bonus video: