Dozvola za 16 predavača, ne i Vukadinovića

On predaje na četiri fakulteta UCG, a istovremeno je u stalnom radnom odnosu ma Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, gdje je profesor i prodekan za nastavu i studentska pitanja
120 pregleda 14 komentar(a)
Srđan Vukadinović
Srđan Vukadinović
Ažurirano: 12.03.2015. 07:08h

Saglasnost Senata Univerziteta Crne Gore za angažovanje na drugim visokoobrazovnim ustanovama za studijsku 2014/2015. godinu dobilo je 16 predavača, među kojima nema profesora Filozofskog fakuklteta Srđana Vukadinovića.

To piše u dopisu od 9. marta, dostavljenom Centru za građansko obrazovanje, koji potpisuje rektorka UCG Radmila Vojvodić.

Tužilaštvo provjerava duple angažmane na UCG, a među profesorima koji imaju stalni radni angažman na UCG, ali i na nekom od univerziteta u okruženju, je i Vukadinović. On predaje na četiri fakulteta UCG, a istovremeno je u stalnom radnom odnosu ma Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, gdje je profesor i prodekan za nastavu i studentska pitanja. Vukadinović je “Vijestima” nedavno kazao da je “sve u duhu zakona Crne Gore”.

“Vijesti” su ranije objasnile da UCG od 2009. ima dopis Rektorata Univerziteta u Tuzli, u kojem im bosanske kolege saopštavaju da je “Srđan Vukadinović u punom radnom odnosu na Univerzitetu u Tuzli od 1. aprila 2002. do danas... Imenovani obavlja funkciju prodekana za nastavu i studentska pitanja od 25. aprila 2003. godine i danas”.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević ocijenila je da je ohrabrujući odgovor UCG na zahtjev za slobodan pristup informacijama.

“Očigledno je da su dosadašnji napori CGO-a, pa i potkrijepljenje krivične prijave po kojima se postupa, počeli da daju vidljive iako još nedovoljne rezultate. Iz ovog posljednjeg dokaza koji je CGO dobio i uvida u sajtove akademskih institucija na kojima Vukadinović ima razne oblike angažmana, jasno je da on svjesno i namjerno ignoriše Statut UCG i zakonski okvir u Crnoj Gori. Dodatno, ovim dopisom rektorka UCG priznaje ono na čemu CGO već godina instistira a to je da su angažmani, poput Vukadinovićevog, u suprotnosti sa zakonom, Statutom i ugovorom o radu”.

Angažovanje se odobrava za najduže godinu dana

Prema Statutu UCG, za angažovanje akademskog osoblja na drugim visokoobrazovnim ustanovama neophodna je saglasnost Senata, uz pozitivno mišljenje vijeća fakulteta.

“Potrebno je da je angažovanje na drugim ustanovama predviđeno međufakultetskim ili međuuniverzitetskim sporazumom o naučnoj i obrazovnoj saradnji... Angažovanje se odobrava za jedan semestar ili najduže na jednu godinu”, navodi Vojvodićeva u dopisu. Precizira da su odobrenje Senata za ovu studijsku godinu dobili profesori Jelica Stojanović, Slobodan Đukanović, Saša Mujović, Snježana Hrnčić, Milivoje Radović, Maja Baćović, Milan Lakićević, Boban Melović, Ranislav Bulatović, Radoš Bulatović, Zdravko Krivokapić, Milan Vukčević, Dečan Ivanović, Darko Bajić, Igor Vušanović, Janko Jovanović i Uroš Karadžić.

Bonus video: