Ovo su planovi Vojske Crne Gore za učestvovanje u NATO, EU i UN operacijama

Navodi se da će Vojska upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore
170 pregleda 6 komentar(a)
Duško Marković, Vojska Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Vojska Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.09.2018. 14:52h

Vojska ima za cilj da organizuje, opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do deset odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO vođenim operacijama, navodi u Strategiji pregleda odbrane Crne Gore.

Taj dokument usvojila je Vlada na sjednici 20. septembra.

Navodi se da će Crna Gora razvijati sposobnosti za istovremeno učestvovanje u minimalno jednoj operaciji vođenoj od NATO, jednoj od Evropske unije i jednoj od Ujedinjenih nacija.

Učešće u većem broju misija, u odnosu na minimalni nivo ambicija, je moguće i zavisiće, kako se ističe, od političke odluke i dogovora sa saveznicima i partnerima.

„Vojska ima za cilj da organizuje, opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do deset odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO vođenim operacijama“, kaže se u Strategijskom pregledu odbrane.

Navodi se da će maksimalni doprinos kopnenih snaga NATO snagama biti angažovanje jedne ojačane pješadijske čete u dvije rotacije od po šest mjeseci.

„Doprinos vazduhoplovnih i mornaričkih snaga Crne Gore NATO vođenim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize biće definisan posebno za svaku situaciju, a baziraće se na snagama Vojske koje su deklarisane kroz NATO paket ciljeva sposobnosti“, kaže se u dokumentu.

Ističe se da je Crna Gora opredijeljena za aktivni doprinos operacijama i misijama Evropske unije (EU).

„Nivo angažovanja snaga u borbenim grupama EU zavisiće od političkih ambicija i nacionalnih prioriteta, usklađivaće se u odnosu na angažovanje Vojske u NATO vođenim misijama i operacijama i kretaće se do jačine jednog pješadijskog voda, ili njegovog ekvivalenta iz drugih sastava Vojske“, kaže se u Strategiji odbrane.

Kako se navodi, doprinos Crne Gore misijama UN zadržaće se na nivou angažovanja oficira na dužnostima posmatrača i štabnih elemenata.

„Crna Gora će doprinositi međunarodnom miru i bezbjednosti i aktivnom diplomatijom na polju odbrane, prvenstveno kroz razmjenu vojnih izaslanika, bilateralne i multilateralne susrete, razgovore i vojne vježbe, razmjenu iskustava, posjete brodova i druge oblike saradnje“, kaže se u dokumentu.

Navodi se da će Vojska upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore.

„Kako bi odbranila nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore Vojska će razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Kako se navodi, Vojska će biti organizovana tako da u slučaju potrebe obezbijedi uspješno narastanje vojnog potencijala Crne Gore na potrebnu veličinu, oslanjajući se na koncept rezerve, dobrovoljnog služenja vojnog roka i vojne obaveze.

„U mjerama strateškog odvraćanja i odbrane država članica NATO, Crna Gora će učestvovati sa deklarisanim, ali i drugim potrebnim snagama i sredstvima Vojske, u skladu sa iskazanim potrebama i utvrđenim mogućnostima“, kaže se u Strategiji.

Vojska će, kako se ističe, u skladu sa Sjevernoatlantskim ugovorom, angažovanjem deklarisanih snaga, a ako to potrebe budu zahtijevale i angažovanjem ostalih snaga, dati pun doprinos odbrani država članica NATO.

„Donošenjem Koncepta podrške zemlje domaćina i definisanjem kapaciteta koji će biti na raspolaganju za pružanje podrške savezničkim snagama, nastaviće se sa izgradnjom sposobnosti za podršku savezničkim snagama na teritoriji Crne Gore.

Bonus video: