HRA o napadima na novinare: Komisija da objavi izvještaj o prvoj godini rada

Iz HRA su kazali da, i pored izvjesnih naznaka da bi moglo doći do napretka u slučaju napada na Tufika Softića 2007. godine, u tom slučaju još niko nije optužen
0 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.03.2015. 15:49h

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Komisiju za praćenje postupanja nadležnih u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, njihovih ubistava i napada na imovinu medija da poveća transparentnost rada objavljivanjem izvještaja o radu.

"Očekujemo da Komisija u okviru zvaničnog izvještaja o prvoj godini rada prikaže rezultate ili razloge za nedostatak rezultata. Imajući u vidu značaj zadatka koji Komisija obavlja i javni interes koji štiti, građani zaslužuju i zvanične informacije o radu, dostignućima ili opstrukcijama koje je sprječavaju da do njih dođe", saopšteno je iz HRA.

Kako su naveli, od osnivanja Komisije u februaru prošle godine, javnosti je na internet stranici Vlade dostupan samo prvi izvještaj o radu Komisije iz maja 2014. godine.

"Kako je Odlukom o osnivanju Komisije predviđeno da ona izvještaje o radu dostavlja Vladi svaka četiri mjeseca, trebalo je da ih je do sada dostavila tri. U međuvremenu se navršilo godinu od osnivanja Komisije, a mediji su izvijestili da je Vlada u januaru ove godine Komisiji produžila mandat na narednih godinu", kaže se u saopštenju.

Predsjednik Komisije, Nikola Marković, saopštio je ranije da se Komsija suočava s opstrukcijom izvršne vlasti, nedostatkom političke volje da se napadi rasvijetle, kao i sa institucionalnom opstrukcijom koja se ogleda u tome da je tom tijelu onemogućen pristup relevantnim podacima.

U HRA smatraju da je neophodno da se o tome razgovara na sastanku Komisije i da se zaključci poslije prve godine rada objave u vidu zvaničnog izvještaja.

"Podsjećamo da Komisiju, s jedne strane, čine novinari, odnosno novinar koji je i predstavnik NVO sektora, a sa druge predstavnici državnih organa – policije, državnog tužilaštva i ANB«, naveli su iz HRA.

Iz te organizacije su kazali da se godinama zalažu za procesuiranje svih slučajeva napada na novinare, da bi se suzbila nekažnjivost i obezbijedila atmosfera koja je neophodna za uživanje ljudskih prava na slobodno izražavanje i informisanje u Crnoj Gori.

"HRA je u januaru 2014. objavila izvještaj Procesuiranje napada na novinare u Crnoj Gori, koji je dostavljen svim članovima Komisije, u kome smo objedinili dostupne podatke o 30 slučajeva različitih napada, od kojih u tom trenutku dvije trećine nijesu bili rasvijetljeni", dodaje se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da je u međuvremenu došlo do konkretnih rezultata u dva slučaja.

"Donijeta je prvostepena presuda u slučaju napada na Lidiju Nikčević i optužena su dvojica navodnih počinilaca podmetanja eksploziva uz zgradu lista Vijesti iz decembra 2013, kojima je suđenje u toku. U ovom slučaju treba uzeti u obzir i da su dva člana Komisije – novinarka i glavni urednik "Vijesti" Mila Radulović i Mihailo Jovović, izrazili sumnju da su pronađeni pravi počinioci", kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da, i pored izvjesnih naznaka da bi moglo doći do napretka u slučaju napada na Tufika Softića 2007. godine, u tom slučaju još niko nije optužen.

Bonus video: