Babović brani rad i na sudu

Babović je dijelom prepisani magistarski rad odbranio osam godina nakon što je tužitelj Martinović magistrirao
230 pregleda 42 komentar(a)
Milan Babović, Foto: Dps.me
Milan Babović, Foto: Dps.me
Ažurirano: 10.03.2015. 06:36h

Advokat Nikola Martinović, u ime Petra Martinovića, nedavno je podnio tužbu Privrednom sudu protiv člana Savjeta mladih DPS-a Milana Babovića i Univerziteta “Mediteran”, radi povrede autorskog prava i naknade štete. Babović je u svom magistarskom radu “Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori”, prepisao oko polovinu magistarskog rada Martinovića - “Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja”.

Babović je magistarski rad odbranio 2011. na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović magistrirao u Ljubljani.

Advokat Martinović kazao je “Vijestima” da je tužba predata i da proces traje skoro pola godine.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava da li su plagijati naučni radovi ministarke nauke Sanje Vlahović i Babovića, po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), o čemu su “Vijesti” nedavno pisale. CGO je podnio prijavu protiv Vlahovićeve, jer je profesor Dimitrios Buhalis javno pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Iz Tužilaštva je potvrđeno “Vijestima” da je u toku izviđaj.

Podnošenje prijave protiv Vlahovićeve i Babovića uslijedilo je nakon što je Senat Univerziteta “Mediteran” krajem decembra zaključio da nemaju zakonskog osnova da utvrđuju da li su njih dvoje prepisali naučne radove. Takva odluka je donesena iako je Kodeksom akademske etike, koji je 2013. donio bivši rekor “Mediterana” Slobodan Backović, propisano da “akademsko i stručno osoblje ne smije koristiti tuđe radove ili ideje bez navođenja izvora”.

Bivši asistent na Fakultetu za pomorstvo sklon prepisivanju

Iako je ovo prva privatna tužba protiv Babovića, to nije njegov jedini plagijat. Babović, koji je bio i asistent na privatnom Fakultetu za pomorstvo u Baru, plagirao je i autorske tekstove savjetnika u Vladi Srbije Mikija Vidakovića, savjetnika u Skupštini Crne Gore Ivane Gardašević i urednika beogradske “Politike” Miomira Brkića.

Babović je u “Dnevnim novinama”, uoči predsjedničkih izbora 2013. godine, objavio gotovo istovjetan tekst koji je u aprilu 2012. u Srbiji objavio Vidaković.

Bonus video: