Prijestonica: Organizovani autobuski prevoz na relaciji PG-Cetinje

"Svi subjekti iskazali su spremnost i da ponude povoljnosti svim posjetiocima, o čemu će više riječi biti tokom narednih dana"
99 pregleda 0 komentar(a)
Klizište, Markovići, Foto: Vuk Lajović
Klizište, Markovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.03.2015. 15:21h

Privremeni autobuski saobraćaj na relaciji od Cetinja do Podgorice i obratno, koji je uveden danas, biće na snazi i tokom predstojeća dva dana, a u srijedu će povodom dugoročnijeg rješavanja pomenutog pitanja biti upriličen sastanak predstavnika Prijestonice Cetinje, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Glavnog grada Podgorica, saopšteno je iz Kabineta prijestonice.

"Prijestonica Cetinje, koja je tokom protekla dva dana pregovarala sa autoprevoznicima, obezbijedila je – počev od sjutra – organizovanu liniju za građane i studente koji putuju u Podgoricu, a koja će svakog jutra, u 07:00 časova, polaziti sa autobuske stanice na Cetinju. Shodno dogovoru o uvođenju organizovane linije u utorak i srijedu, autoprevoznik „Tourist travel“ sa Cetinja naplaćivaće prevoz po cijeni od 2,50 eura. Uz to, ranije danas, i druge autoprevozne kompanije saopštile su da su uvele autobuske linije na relaciji od Podgorice do Cetinja i obratno, tokom popodnevnih sati", navodi se se saopštenju. Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Prijestonica Cetinjem, kako je saopšteno, u stalnom su kontaktu sa turističkim organizacijama i djelatnicima u pravcu pronalaženja najboljeg rješenja kako ne bi došlo do ugrožavanja dinamike turističkih posjeta Cetinju.

"U tom pogledu, svi subjekti iskazali su spremnost i da ponude povoljnosti svim posjetiocima, o čemu će više riječi biti tokom narednih dana", navodi se.

Inicijative Pozitivne i SDP-a

Pozitivna Crna Gora zatražila je od cetinjskih vlasti i nadležnih državnih organa da se hitno obezbijedi autobuska linija između Cetinja i Podgorice.

“Nedopustivo je da Prijestonica već dva dana nema autobuske linije prema Podgorici,”, navodi s u saopštenju odbornice u cetinjskom parlamentu i članice Predsjedništva PCG, Zorice Martinović.

Kako su saopštili iz podgoričke stanice, kazala je, ni u narednim danima neće biti autobuske linije prema Cetninju, kao ni iz Cetinja prema Podgorici.

Sličan poziv uputio je i SDP.

Cetinjsku SDP je pozvao tamošnje vlasti i Ministarstvo saobraćaja da u najkraćem roku stvore uslove za normalan transport putnika od Cetinja ka Podgorici i Budvi.

“Veliki broj naših sugrađanski i sugrađana, koji rade ili uče u okolnim gradovima, u velikom je problema kada je odlazak do Podgorice i Budve u pitanju. Vjerujemo da će nadležni naći način za organizaciju i subvencioniranje prevoza na navedenim relacijama, dok bude trajala zabrana saobraćaja na ovom putnom pravcu, i na taj način biti od izuzetne pomoći svima koji rade ili se obrazuju u Podgorici, Nikšiću i drugim gradovima,” navodi se u saopštenju OO SDP.

Iz SDP su iskoristili priliku da apeluju na nadležne da preduzmu sve potrebne radnje kako bi put Cetinje-Njeguši-Kotor bio kvalitno očišćen i proširen, “jer u ovom trenutku predstavlja najbolju saobraćajnu alternativu za putovanje ka Budvi i drugim primorskim mjestima, svjesni činjenice da će sanacija klizišta u Markovićima potrajati više mjeseci”.

“Lokalna uprava je više puta kao predizborno obećanje pominjala novu autobusku stanicu, a u međuvremenu Cetinje je izgubilo svaku autobusku liniju, možda za sljedeće izbore kao obećanje građanima ponude da će vratiti autobuse,” rekla je Martinović iz PCG.

“Građani nemaju gdje kupiti kartu, dobiti informaciju o polasku i odlasku autobusa, a što je još važnije autobusi se nemaju gdje parkirati, već prilikom zaustavljanja autobusa kako bi primio ili ostavio putnike, zaustavi čitav saobraćaj na famoznom kružnom toku, kojeg su građani na svoj već poznati cetinjski humor nazvali 'ničim izazvan'.”

Na kraju saopštenja, Martinović navodi da već duži niz godina “slušamo obećanja kako se Cetinju mora vratiti nekadašnji sjaj, vratiti mu sve što jednoj prijestonici pripada. Sada smo u prilici da se uvjerimo da je sve još jedno prosipanje magle poput svih lažnih obećanja koja smo slušali do sada”.

Bonus video: