Kliman: Napadi na novinare su globalna tragedija

Članstvo WAN-IFRA, kako je kazao Kliman, broji više od 18 hiljada novina, 15 hiljada internetskih stranica i više od tri hiljade medijskih kuća iz 120 različitih država, a cilj joj je da podstiče slobodu medija, njihovu ekonomsku nezavisnost i izdavaštvo
69 pregleda 0 komentar(a)
Novinar, Foto: Shutterstock
Novinar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.03.2015. 12:37h

Ugroženost slobode medija problem je koji postoji u cijelom svijetu, kazao je generalni sekretar globalnog udruženja novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA), Lorens Kliman, a tokom nekoliko prvih mjeseci ove godine na svjetskom nivou život je izgubilo 16 novinara.

On je to kazao na seminaru „Ugroženo novinarstvo: Reaguj“, koje organizuje Građanska alijansa za članove Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Članstvo WAN-IFRA, kako je kazao Kliman, broji više od 18 hiljada novina, 15 hiljada internetskih stranica i više od tri hiljade medijskih kuća iz 120 različitih država, a cilj joj je da podstiče slobodu medija, njihovu ekonomsku nezavisnost i izdavaštvo.

Daily Press je jedina crnogorska članica te asocijacije, koja je najveći globalni predstavnik medija.

Kliman je predstavio globalnu perspektivu slobode medija, navodeći da problemi u toj oblasti postoje širom svijeta.

„Ovi problemi nijesu jedinstveni samo za Crnu Goru“, rekao je on.

Kilman je dodao da je dobro što je formirana Komisija za praćenje rada nadležnih organa u istragama za slučajeve napada na novinare. „Pozdravljam napore da se bavite pitanjem koje je zabrinjavajuće na globalnom nivou“.

On je saopštio da je tokom prethodne godine u svijetu ubijen 61 novinar, dok je u prvih nekoliko mjeseci ove godine živote izgubilo 16 novinara, uključujući i sedam novinara koji su poginuli prilikom napada na francuski magazin Šarli Ebdo.

Od 1992. godine do danas, kako je naveo, ubijeno je 1.200 novinara.

„To je globalna tragedija na koju se mora obratiti pažnja“, poručio je Kliman.

On je objasnio da je, od 61 ubistva novinara tokom prošle godine, njih najviše posljedica ratog stanja, a najviše novinara je poginulo u Siriji – 17, Iraku pet, Palestini četiri, Pakistanu tri, Afganistanu tri i Meksiku dva.

Napadi na novinare, kako je naveo, nijesu samo napadi na pojedince ili medijske kuće, već nasilje protiv cjelokupnog društva.

Sloboda štampe, smatra Kliman, ispunjava svoju društvenu ulogu obezbjeđujući informacije na osnovu kojih građani donose odluke u demokratskim društvima. „To je ključna uloga medija u svim demokratskim društvima“.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za socio-ekonomski razvoj države je i ostvarivanje slobode štampe.

Sloboda štampe je, dodao je, jak saveznik u socijalnom razvoju i smanjenju siromaštva.

„I nije slučajnost što je u najsiromašnijim i najmanje razvijenim društvima represija nad slobodom medija najprisutnija“, rekao je on.

Kliman je naglasio ulogu medija da vrše nadzor i kontrolu nad onim što se dešava u društvu, doprinoseći transparentnosti.

Novinari nastavljaju da gube živote u različitim situacijama, oni su, kako je naveo, i dalje mučeni, praćeni i zatvarani.

Kliman je naglasio da je WAN-IFRA tokom prošle godine organizovao proteste za slobodu medija u 18 različitih država, u saradnji sa mediskim asocijacijama iz tih država koje su njihove članice.

Među državama u kojima su organizovani protesti su Avganistan, Brazil, Bjelorusija, Kazahstan i Rusija.

Zaštita novinara, kako je ukazao Kliman, ne bi trebalo da bude ograničena samo na službene novinare, već na sve one koji, na bilo koji način i u bilo kojoj formi obavljaju novinarski posao.

„Potrebno je zaštiti novinarsku profesiju“, rekao je on.

On je govorio i o mogućim odgovorima na probleme sa kojima se novinari sreću, naglašavajući obuke i treninge u oblasti bezbjednosti, prve ponoći, novinarskoj etici, medijskom pravu.

Postoje, kako je ukazao, mnogi programi širom svijeta koje vode različite organizacije.

Prema riječima Klimana, važno je da novinari nauče kako da prepoznaju prijetnje, ali i kako da se s njima izbore.

On se osvrnuo na svoj prvi dolazak u Crnu Goru 2011. godine kada je, kako je naveo, bio dio međunarodne delegacije koja je provjeravala stanje u oblasti slobode medija.

Kliman je rekao da je najviše kidnapovanja novinara zabilježeno u Meksiku, gdje, kako je objasnio, čest slučaj da novinare otimaju narko karteli.

Na pitanje koja je država, osim Ukrajine, najproblematičnija u Evropi kada je u pitanju sloboda medija, on je odgovorio da se Turska može smatrati „najtužnijim slučajem“.

Oni su, kako je objasnio, imali potpunu slobodu medija a posljednjih godina, u ime antiterorizma, ona se smanjuje. „Tamo je više novinara u zatvorima nego u bilo kojoj državi“.

„Oni ne prave razliku između novinarstva i terorizma“, rekao je Kliman.

Bonus video: