U Beranama otvoren prvi azil za pse lutalice

"Time rješavamo i bezbjednost naših građana, jer smo u proteklom periodu imali česte napade pasa lutalica,” kazao je Vučetić
624 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2015. 14:33h

U Beranama je otvoren prvi azil za pse lutalice i druge napuštene životinje na sjeveru Crne Gore. Projekat je realizovan sredstvima lokalnog budžeta, a upravljanje je povjereno JP “Komunalno”.

Prema riječima direktora komunalnog preduzeća Sava Vučetića, ovime se rješava veliki problem pasa lutalica, koji će na human način biti sklonjeni sa gradskih ulica.

"Time rješavamo i bezbjednost naših građana, jer smo u proteklom periodu imali česte napade pasa lutalica. Radovi na izgradnji azila u prvoj fazi koštali su 16.000 eura. Otvoreni smo za saradnju sa drugim opštinama u okruženju, kako bi ovaj azil postao regionalni centar za pse lutalice i druge napuštene životinje,” kazao je Vučetić.

Objašnjeno je da će azil za sada zapošljavati devet radnika koji će raditi poslove šinterske službe, obezbjeđivanja objekta i pripreme hrane za životinje.

“Objekat se satoji iz dva sektora. Prvog, u kojem se obavlja prijem nesterilisanih životinja sa ulice, i drugog, gdje se nakon sterilizacije i vakcinacije životinje smještaju. Trenutni kapacitet je oko osamdeset pasa lutalica, dok će se u narednom paeriodu kapacitet povećati za još stotinu životinja," rekao je projekt menadžer Milutin Mićović.

On je dodao i da se druga faza igradnje azila odnosi na izgradnju modernog objekta, u skladu sa evropskim standardima, gdje će biti smještene kancelarije za zaposlene, veterinarska služba i kuhinja za spremanje hrane za životinje.

Iz Društva za zaštitu životinja izraženo je zadovoljstvo što će se napuštene životinje konačno zbrinjavati i tretirati na human i civilizovan način, u skladu sa zakonskim okvirima.

Azil je lociran na gornjem nivou Gradinskog polja. U blizini nema naseljenih mjesta, a najbiliže selo Vinicka, čijoj katastraskoj opštini pripada, udaljeno je nekoliko kilometara. Prostora za najavljeno žirinje i izgradnju novih kaveza ima mnogo.

Galerija

Bonus video: