Samardžić: Za Vojsku Crne Gore veoma bitno prenošenje znanja i iskustava

On je danas obišao Kasarnu "Milovan Šaranović" u Danilovgradu i posjetio Centar za obuku
0 komentar(a)
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.03.2015. 18:17h

Prenošenje znanja i iskustava neophodnih za donošenje odluka o upotrebi snaga i korišćenju resursa u kriznim situacijama veoma je bitno za Vojsku Crne Gore (VCG), poručio je načelnik Generalštaba VCG, Dragan Samardžić.

On je danas obišao Kasarnu "Milovan Šaranović" u Danilovgradu i posjetio Centar za obuku.

"Za Vojsku Crne Gore veoma je bitno prenošenje znanja i iskustava neophodnih za donošenje optimalnih odluka o upotrebi snaga i korišćenju resursa u kriznim situacijama", rekao je Samardžić.

Prema njegovim riječima, kroz praktične aktivnosti najbolje se usvajaju procedure i standardi koji imaju veliki značaj u procesu integracije VCG u kolektivni sistem bezbjednosti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, komandanti jedinica upoznali su Samardžića sa aktivnostima koje se realizuju u kasarni u Centru za obuku, nakon čega su obišli tri kursa koja su u toku.

Logistička radionica koja traje od 2. do 6. marta predstavlja nastavak saradnje sa Nacionalnom Gardom Mejna, a tema radionice je "Koncept logističkih vježbi".

"Tu radionicu realizuje sedmočlani tim iz Mejna, a učestvuje 28 pripadnika VCG koji su angažovani na dužnostima iz oblasti logistike", naveli su iz Ministarstva odbrane.

Kako su dodali, kurs za štabne oficire u misijama podrške miru organizuje se u saradnji sa Trening centrom za misije podrške miru iz baze Butmir.

"Na dvonedjeljnom kursu, koji je počeo 23. marta, učestvuje 22 pripadnika VCG, a realizuje ga tročlani trening tim Oružanih snaga BiH", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Samardžić je obišao i polaznike Osnovnog podoficirskog kursa, gdje su ga instruktori upoznali sa aktivnostima koje se realizuju kao i sa dosadašnjim rezultatima polaznika.

Pored ta dva kursa u toku je, kako je saopšteno, i kurs Osnovnog podoficirskog kursa koji traje šest mjeseci i biće realizovan u dvije faze.

Iz Ministarstva odbrane naveli su da je u toku prva faza koja će trajati do polovine aprila nakon čega će polaznici nastaviti sa stručno-specijalističkom obukom u matičnim jedinicama.

"Nastavni plan i program kursa usaglašen je sa NATO smjernicama za profesionalno usavršavanje vojničkog i podoficirskog kadra. Vojnici koji pohađaju kurs biće osposobljeni za početne dužnosti podoficira što će im omogućiti uspješan rad u jedinicama VCG", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: