Za zdravstvene radnike 107 stanova u Podgorici

Numanović je podjsetio da je Vlada posljednje tri godine u stambeni fond zdravstvo uplaćivala po 350 hiljada eura
75 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.03.2015. 14:22h

U zgradu zdravstvenih radnika u Podgorici useljeno je ukupno 107 stanova a planira se i gradnja u Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju i Tivtu, kazao je rukovodilac Ministarstva zdravlja, Suad Numanović. On je rekao da je tako veliki broj zdravstvenih radnika riješio stambeno pitanje. “Prva faza od 37 stanova useljena je 2013. godine, a sad i ova druga od 70 stanova”, objasnio je Numanović, nakon obilska zgrade za zdravstvene radnike. On je rekao da je plan Ministarstva da se, preko stambene zadruge zdravstvo, nastavi saradnja lokalnih samouprava, Ministarstva zdravlja i sindikata zdravstva. Prema njegovim riječima ta saradnja će se nastaviti ne samo u Opštini Podgorica nego i u ostalim, kao što su Nikšić, Bijelo Polje, Cetinje i Tivat. Numanović je podjsetio da je Vlada posljednje tri godine u stambeni fond zdravstvo uplaćivala po 350 hiljada eura .

“Siguran sam da će tom dinamikom nastaviti i naredne godine i na taj način stvoriti pretpostavku za brže i kvalitetnije rješavanje stambenog pitanja svakog zdravstvenog radnika”, ocijenio je Numanović. Predsjednica Sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić podsjetila je da je prije dvije godine formirana zdravstvena stambena zadruga. Ona je kazala da su iz Sindikata zdravstva dobili tri partnera – dva reprezantitivna sindikata i Ministarstvo zdravlja, koje je formiralo stambenu zadrugu. “Ovo je druga zgrada koju mi radimo, ali prva koju radimo sopstvenim sredstvima”, dodala je Krivokapić. Ona je kazala da Sindikatu fali još da omogući zaposlenima u sistemu zdravstva, koji su imali bilo kakvo riješeno stambeno pitanje, da dobijaju određene kredite od tri do 15 hiljada EUR za adaptaciju prostora ili dokup stanova. Krivokapić je rekla da bi se na taj način veći broj ljudi učlanjivao u stambenu zadrugu. Ona je kazala da je plan sindikata da svugdje u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja daje plac oslobođen komunalija, omogući da svi zdravstveni radnici budu stambeno obezbijeđeni. Prema njenim riječima, prosvjeta kao državnu pomoć dobija 450, a sindikat 350 hiljada eura. “Nadamo se da će se Ministarstvo i država omogućiti da dobijemo više novca u narednom roku”, navela je Krivokapić. Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da je Glavni grad u tu investiciju uložio 1,1 miliona eura. Prema njegovim riječima, odlukom Skupštine stambenoj zadruzi zdravstva, ustupljeno je zemljište u vrijednosti od 750 hiljada eura, veličine 4,5 hiljada kvadratnih metara. “To zemljište i ovaj objekat su oslobođeni komunalija u vrijednosti od 370 hiljada eura”, objasnio je Stijepović.

On je podsjetio da je Glavni grad i ranije svojim sugrađanima pomagao u sličnim situacijama, bilo da su zaposleni u oblasti obrazovanja, uprave policije, pravosuđu ili u savezu sindikata. Prema njegovim riječima, Glavni grad će, kao odgovorna gradska uprava, nastaviti i dalje da brine o građanima, ne samo kada su u pitanju infrastrukturni već i stambeni problemi zajedno sa problemom nezapošljenosti. “Kroz Skupštinu Glavnog grada predložiću ustupanje još jedne parcele u neposredoj blizini, kako bi u skladu sa svojim procedurama i mogućnostima u narednom periodu izgradili još jedan ovakav objekat”, zaključio je Stijepović.

Bonus video: