CPC: Ostrog upisan nezakonito na ime SPC

„Očito, nakon referenduma o nezavisnosti, više nego kvadratni kilometar državne teritorije i sam Manastir našli su u vlasništvu stranog pravnog lica čiji je smisao postojanja i djelovanja propast ove zemlje i naroda“, ocijenio je Vučinić
290 pregleda 112 komentar(a)
Ostrog, Foto: Darko Bulatović
Ostrog, Foto: Darko Bulatović
Ažurirano: 03.03.2015. 12:24h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenika danilovgradske Uprave za nekretnine jer su, kako je saopšteno, suprotno Zakonu, Donji i Gornji manastir Ostrog upisali na ime Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Podpredsjednik savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić, kazao je da su nepoznati službenici Uprave suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, Donji i Gornji manastir Ostrog površine 3,2 hiljade metara kvadratnih i 1,21 milion metara kvadratnih njegovih livada, šuma i pašnjaka upisali na SPC.

„Kao dokaz su priloženi posjedovni listovi u katastarskim opštinama: Međeđa I, list nepokretnosti 181, na manastir Ostrog kao pravno lice s matičnim brojem 0000002095491, upisano je 23. marta 2005. godine 17,3 hiljade metara kvadratnih livada i 122 metra kvadratnih stambenog prostora u susvojini“, rekao je Vučinić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovom riječima, u katastarskoj opštini Vrela, u listu nepokretnosti 53, upisano je 4. novembra 2007. godine 48 metara kvadratnih stambenog prostora i 51,7 hiljada metara kvadratnih livada.

„Dakle, u oba posjedovna lista manastir Ostrog je upisan kao pravno lice sa sopstvenim matičnim brojem koji ga u vlasničkom smislu podvrgava državi ili opštini Danilovgrad“, objasnio je Vučinić.

On je naveo da su, u posjedovnom listu 53, katastarske opštine Vrela, bez datuma upisa, na cetinjsku filijalu beogradska patrijaršije, s matičnim brojem 0000002246414, upisane, nepokretnosti Gornjeg i Donjeg manastira Ostrog površine 3,2 hiljade metara kvadratnih i 1,21 milion metara kvadratnih njegovih livada, šuma i pašnjka.

„Očito, nakon referenduma o nezavisnosti, više nego kvadratni kilometar državne teritorije i sam Manastir našli su u vlasništvu stranog pravnog lica čiji je smisao postojanja i djelovanja propast ove zemlje i naroda“, ocijenio je Vučinić.

On je kazao da je CPC uputila izjavu Osnovnom sudu u Podgorici, da ima interes da stupi u parnicu kao umješač na stranu Centra savremene umjetnosti protiv SPC, a u vezi sa vlasničkim pravima nad crkvom svetoga Dimitrija - kapele Petrovića.

Bonus video: