Put u Mrkojevićima nakon nesreće ostao isti

Zbog graničnog prelaza Sukobin cesta je izuzetno frekventna i ključna za promet putnika sa Zapada
280 pregleda 13 komentar(a)
Mrkojevići, Foto: Radomir Petrić
Mrkojevići, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.03.2015. 18:35h

Ove nedjelje navršila su se dva mjeseca od tragedije na regionalnom putu koji prolazi kroz Mrkovsko polje, u Baru. U večernjim satima 25. decembra 2014, u udesu albanskog autobusa koji je vraćao 53 turista sa Božićnog izleta u Dubrovniku u mjestu Točak stradala je djevojka Orina Kuca (26), a lakše i teže tada je povrijeđeno još 30 putnika, takođe albanskih državljana.

“Nesreća se dogodila kada je naišlo auto iz suprotnog smjera. Vozač autobusa je morao da zakoči jer je put uzak i bilo je nemoguće da se mimoiđu. Autobus je sletio i mi u njemu”, svjedočio je poslije nesreće Aleks Manoli, jedan od povrijeđenih.

Od tada do danas situacija na putu od Dobre Vode do Kameničkog mosta i Vladimira, između Bara i Ulcinja, nije se promijenila.

U posljednoj saobraćajnoj nesreći, prevrtanju autobusa iz Albanije poginula je jedna, a teže i lakše povrijeđeno više od 30 osoba

Stanovnici Mrkojevića i sve više putnika iz cijelog regiona rizikuju da dožive sudbinu albanskih putnika, jer je cesta u katastrofalnom stanju. Zbog graničnog prelaza Sukobin, put je izuzetno frekfentan i ključan za promet turista i iseljenika iz Zapadne Evrope ka Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Grčkoj. Zbog gustog saobraćaja gužve na ovom uskom putu kroz Mrkovsko polje su skoro nepodnošljive, naročito ljeti. Takav saobraćaj drastično se odrazio na stanje ceste, a najteže je između Brinja i Pavlovića gdje je aktivirano klizište koje posljednje dvije-tri godine popravljaju, uglavnom, preduzetnici iz ovog kraja.

Na lokalnoj političkoj sceni, ovakvo stanje je u kontinuitetu najduže kritikovao Emin Duraković, koji skoro deset godina ukazuje da je katastrofalno stanje puta kroz Mrkojeviće sramota ne samo Opštine “već i države Crne Gore u kojoj se stalno priča o turizmu”.

“Ovim tranzitnim koridorom koji spaja jugoistočnu i zapadnu i srednju Evropu dnevno prođe u sezoni preko 5.000 automobila. Manje intervencije koje su urađene zadnjih godina su uzaludno trošenje novca, jer se ovdje mora odraditi temeljna rekonstrukcija-mijenjanje konstrukcionih elemenata, krivina, nagiba, širine, a prije svega se mora uraditi dobra podloga”, govorio je Duraković.

Oštećena vozila, razbijeni karteri, probušene gume i drugi defekti, postali su svakodnevni problemi putnika od Male Volujice do Kameničkog mosta. Dvodecenijski problem MZ Mrkojevići sa lošim stanjem nekada jedine saobraćajnice između Bara i Ulcinja, koja se i dalje naziva Stari put , trebalo bi da bude riješen, ako budu ispunjena obećanja data pred kraj 2013, kada je na amandman odbornika SDP Damira Rašketića, u barski budžet za eksproprijaciju zemljišta pored puta i izradu projekta rekonstrukcije dodato 400.000 eura. SDP i Bošnjačka stranka su u predizbornoj retorici uoči majskih lokalnih izbora 2014. u Mrkojevićima naročito potencirali upravo rješenje za ovaj problem.

“Ministarstvo saobraćaja raspisalo je tender za izradu projekta. Rekonstrukciju puta radiće zajedno Ministarstvo i Opština Bar. Za namjenu eksproprijacije zemljišta u Mrkojevićima, uključujući i ovu namjenu, barskim budžetom za 2015. opredijeljeno je 300.000 eura”, rekao je za „Vijesti“ Omer Vukić, direktor opštinske Agencije za investicije.

U državnoj Direkciji za saobraćaj protekle sedmice nijesu bili raspoloženi da na ovu temu govore za javnost, i do juče novinaru „Vijesti“ nijesu dostavili odgovore na set pitanja o namjerama države da uredi put u Mrkojevićima.

Zadnje veće ulaganje bilo prije više od 20 godina

Opštine Bar i Ulcinj dijeli Kamenički most, od kojeg do Vladimira, odakle prema Sukobinu kreće moderan put, ima nešto više od tri kilometra saobraćajnice sličnog stanja kao što je u Mrkojevićima.

Osim dugotrajnog spora oko nadležnosti za održavanje puta, te intenzivnog saobraćaja, njegovo stanje su dodatno pogoršavali gradnja objekata koji su sa obje strane zatrpali dio trase šutom, te velike količine vode koje su se godinama slivale na put zbog neodržavanih kanala i odvoda. Mještani priželjkuju da se na ovu priču stavi tačka.

“Sigurno bi svako dao od svog imanja, ako treba za proširenje, dali smo za sve puteve, kako ne bi i ovdje. Još dok su Albanci ovuda vozili željezo za Nikšić bilo je priče da će nam pomoći. Zadnja veća intervencija na putu bila je prije 20 godina”, kazao je “Vijestima” Vebija Abazović iz Pečurica.

Bonus video: