Narodna kuhinja je za sve ljude. HRA: Ispravljena nepravda

3 komentar(a)
Narodna kuhinja, Foto: Zoran Đurić
Narodna kuhinja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.03.2015. 17:36h

Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu Odluke Glavnog grada kojom je predviđeno da je crnogorsko državljanstvo uslov za za ostvarivanja prava iz socijalne i dječije zaštite, kao što je pristup Narodnoj kuhinji.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević je ocijenila da je ispravljena sramota u vidu pravila Glavnog grada da samo crnogorski državljani i državljanke zaslužuju zaštitu od gladi i podsjetila da to zaslužuju svi ljudi.

“Srećni smo što smo doprinijeli da se nepravda ispravi. Zahvaljujemo ombudsmanu Šućku Bakoviću što je našu inicijativu učinio predlogom po kome je Ustavni sud morao da postupa. Nadamo se i da ubuduće, zahvaljujući roku od 18 mjeseci koji je ipak zadržan za postupanje Ustavnog suda, više nećemo morati da čekamo godinama na zaštitu osnovnih prava”, saopštila je direktorica HRA. Iz HRA su pozvali Glavni grad da izdvoji dodatna sredstva i obezbijedi da se u Narodnoj kuhinji odmah započne sa pripremom dovoljnog broja obroka, čime bi svi sugrađani u stanju socijalne potrebe, bez diskriminacije, mogli da dobiju topli obrok. “Skoro četiri godine smo čekali da se zaštiti i pravo stranaca i strankinja na zaštitu od gladi u Podgorici, tako što bi im se omogućilo da koriste uslugu narodne kuhinje”, saopšteno je iz HRA.

Tadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugošu su, kako se navodi, pokušali 2011. da ubijede stavom UN Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava da je Odluka diskriminatorna, ali im na pismo nije ni odgovorio.

Bonus video: