Prekršajni nalog za parking pisaće Komunalna policija

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj kazao je da je posljednje što žele, da uvode nove namete građanima Glavnog grada
153 pregleda 9 komentar(a)
parking, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
parking, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.03.2015. 15:44h

Uvođenje prekršajnog naloga ne predstavlja nikakav dodatni namet za građane, već je to način da se riješi problem parkinga u Glavnom gradu, ocijenili su predstavnici preduzeća “Parking servis” i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Osnovna novina koju je uvela nova Odluka o javnim parkiralištima je zamjena doplatne karte prekršajnim nalogom, koji građanima neće izdavati radnici “Parking servisa”, već Komunalna policija Glavnog grada.

Ustavni sud je nedavno proglasio nezakonitom doplatnu kartu, te je zbog toga nastao vakum i mnogi građani ne plaćaju parking SMS-om, jer ne postoji način da budu kažnjeni.

Direktor “Parking servisa” Nusret Canović istakao je da im nije cilj da bilo koga kažnjavaju, već da je kazna jedan vid zaštite onih koji plaćaju parking.

“...Da odvojimo one koji plaćaju i one koji ne plaćaju. Podgorica ima 2.300 mjesta u zonama, a preko 62.000 registrovanih vozila. Jedini način da parkiranje funkcioniše je ovaj način koji mi primjenjujemo”, kazao je Canović na javnoj raspravi o novoj Odluci o javnim parkiralištima.

Canović

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je da je posljednje što žele, da uvode nove namete građanima Glavnog grada.

“Svjedoci smo da možda previše toga plaćaju... Ovo je naša potreba i želja da riješimo saobraćajni haos u gradu. Ne uvodimo prekršajni nalog da plašimo građane, već da se poštuje komunalni red i Odluka o javnim parkiralištima”, kazao je Rakočević, istakavši da je odluka usklađena sa Ustavom i zakonom.

Bivša odbornica SNP-a Zdenka Popović ocijenila je da je nova odluka gotovo ista kao i prethodna, koja je donijeta prije četiri godine, s jedinom razlikom što je izmijenjeno poglavlje koje se tiče nadzora.

“ Mnoge stvari nijesu riješene ovom odlukom, a prije svega nije riješen status povlašćenih korisnika. Na koji način ćete kažnjavati građanina koji plaća povlašćenu kartu? Da li za njega važi Zakon o prekršajima koji sada uvodite ili Zakon o obligacionim odnosima?”, kazala je Popovićeva.

Ona je predložila da “Parking servis” razmotri mogućnost da građanima koji plaćaju mjesečnu pretplatu, a zaborave da plate na vrijeme, prvo pošalju upozorenje, prije nego se odluče za pisanje prekršajnog naloga.

Popovićeva je ocijenila da bi “Parking servis” trebalo, po uzoru na evropske gradove, da kupi “kandže” za vozila, “što bi omogućilo da građanin mora platiti kaznu na licu mjesta ako želi da pokrene vozilo, što je u skladu sa zakonom”. Istakavši da bi umjesto prekršajnog naloga trebalo uvesti dnevnu kartu, Popovićeva je ocijenila da će Ustavni sud ponovo da obori odluku.

“Kandže” se lako mogu uvesti u odluku, ali to je represija...Dnevna karta je bila prva opcija koju sam imao, ali je ideja neprimjenjljiva, s obzirom na naš pravni sistem. Provjerili smo sa sudijama Ustavnog suda...Bilo bi i nama lakše za rad sa doplatnom kartom”, kazao je Canović.

Gradu treba više parking mjesta

Predsjednik MZ “Gorica” Sveto Vukićević ocijenio je da je kazna posljednja mjera koju bi trebalo sprovesti, istakavši da bi prvo trebalo obezbijediti više parking mjesta u gradu.

“U mojoj MZ ima mjesta da se riješi parking za 250 do 300 vozila. Parking je veliki problem ovoga grada i mislim da se malo radi na tome da se stvore uslovi za parkiranje”, kazao je Vukićević, pozvavši nadležne da u ovakvim slučajevima više sarađuju sa mjesnim zajednicama.

Bonus video: