POHVALE HRA

Neustavna odredba o pristupu Narodnoj kuhinji samo za državljane Crne Gore

„Imajući u vidu stav Ustavnog suda, pozivamo i druge lokalne samouprave, koje su podzakonskim propisima uslovile pružanje oblika socijalne zaštite posjedovanjem crnogorskog državljanstva, da ukinu ovaj uslov i donošenjem novih podzakonskih propisa obezbijede jednak pristup oblicima socijalne i dječje zaštite na lokalnom nivou“, saopšteno je iz HRA
56 pregleda 2 komentar(a)
narodna kuhinja_1, Foto: Z. Đurić
narodna kuhinja_1, Foto: Z. Đurić
Ažurirano: 15.02.2019. 23:28h

Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu Odluke Glavnog grada kojom je predviđeno da je crnogorsko državljanstvo uslov za za ostvarivanja prava iz socijalne i dječije zaštite, kao što je pristup Narodnoj kuhinji.

 Iz Akcije za ljudska prava (HRA) pozdravili su odluku Ustavnog suda koja će, kako su saopštili, prestati da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore.

„Imajući u vidu stav Ustavnog suda, pozivamo i druge lokalne samouprave, koje su podzakonskim propisima uslovile pružanje oblika socijalne zaštite posjedovanjem crnogorskog državljanstva, da ukinu ovaj uslov i donošenjem novih podzakonskih propisa obezbijede jednak pristup oblicima socijalne i dječje zaštite na lokalnom nivou“, saopšteno je iz HRA.

 Iz te organizacije pozvali su Glavni grad da izdvoji dodatna sredstva i obezbijedi da se u Narodnoj kuhinji odmah započne sa pripremom dovoljnog broja obroka, čime bi svi sugrađani u stanju socijalne potrebe, bez diskriminacije, mogli da dobiju topli obrok.

 Iz HRA podsjećaju da je Ustavni sud odlučio na osnovu predloga Ombudsmana, koji je podržao inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti koju je HRA podnijela u avgustu 2011. godine.

 Kako navode, skoro četiri godine su čekali da se zaštiti i pravo stranaca na zaštitu od gladi u Podgorici, tako što bi im se omogućilo da koriste uslugu narodne kuhinje.

„Tadašnjeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugošu, pokušali smo da u julu 2011. ubijedimo stavom UN Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava da je Odluka Glavnog grada diskriminatorna – protivna međunarodnim standardima ljudskih prava, ali nam na to pismo nije ni odgovorio“, kaže se u saopštenju.

 U HRA ih, kako su rekli, raduje da je Ustavni sud prepoznao princip prema kojem „uspostavljena razlika između lica koji imaju crnogorsko državljanstvo i svih drugih lica koja to nemaju, a nastanjena su na teritoriji Glavnog grada i nalaze se u stanju socijalne potrebe, po ocjeni Ustavnog suda, nema objektivno i razumno opravdanje u pogledu mogućnosti za korišćenje tih prava“.

U skladu sa odlukom Ustavnog suda, sve osobe u stanju socijalne potrebe sa prebivalištem u Podgorici, koja ne koriste neki od utvrđenih oblika zaštite prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, imaju pravo na pomoć i njegu u kući (za starija i bolesna lica bez druge pomoći u kući, ili mlađu osobu ako je samohrana ili je osoba sa invaliditetom).

 Oni, kako se navodi, imaju pravo i na jednokratnu pomoć (novčanu pomoć ili pomoć u hrani, odjeći, ogrijevu i sredstvima za održavanje higijene) i besplatni dnevni obrok u javnoj (Narodnoj) kuhinji, koja se nalazi na Koniku.

 Stranci imaju pravo i na još neke oblike dječje zaštite.

„Poklon-paket za novorođenčad (ovo se odnosi na sve roditelje pod uslovom da jedan od roditelja ima prebivalište u Podgorici), novčanu pomoć za kupovinu udžbenika i školskog pribora (za porodice koje nemaju materijalnu mogućnost da obezbijede djecu) i besplatni odmor i rekreaciju (takođe za djecu iz porodica lošeg materijalnog stanja)“, rekli su iz HRA.

 Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc-Prelević, ocijenila je da je odluka Ustavnog suda ispravila sramotu u vidu pravila Glavnog grada da samo crnogorski državljani i državljanke zaslužuju zaštitu od gladi.

 Ona je navela da to ljudsko pravo zaslužuju svi ljudi.

„Iako neka prava, kao što su prava da se glasa i bude biran na izborima ili pravo na rad, države mogu da rezervišu samo za svoje državljane, ljudska prava, kao što im i ime kaže, po pravilu pripadaju svima, bez obzira na bilo koje svojstvo, uključujući državljanstvo“, kazala je Gorjanc-Prelević.

Ona je navela da su u HRA srećni što su doprinijeli da se ta nepravda ispravi.

„Zahvaljujemo Ombudsmanu Šućku Bakoviću što je našu inicijativu učinio predlogom po kome je Ustavni sud morao da postupa. Nadamo se i da ubuduće, zahvaljujući roku od 18 mjeseci koji je ipak zadržan za postupanje Ustavnog suda, više nećemo morati da čekamo godinama na zaštitu osnovnih prava“, zaključila je Gorjanc-Prelević.