U Crnoj Gori najviše vole Niveu, Milku, "folksvagenov golf" i Lazine

"Istraživanje je u Crnoj Gori obuhvatilo više do 50 različitih komercijalnih i nekomercijalnih kategorija u sektorima privrede, kao što su maloprodaja, prehrana, obuća, odjeća, kozmetika, kućni aparati, telekomunikacije, turističke destinacije i mnogi drugi", navodi se u saopštenju te organizacije
82 pregleda 0 komentar(a)
prodavnica, Foto: Boris Pejović
prodavnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2015. 09:57h

Građani Crne Gore najviše ocjene daju proizvodima kao što su Nestlé, Nivea, Folksvagen Golf, Milka, Mljekara Lazine, pokazalo je prvo istraživanje najboljeg odnosa cijene i kvaliteta u Crnoj Gori, Best Buy Award.

Istraživanje, koje je u februaru sprovela švajcarska organizacija International Certification Association GmbH (ICERTIAS) iz Ciriha, pokazalo je da su ti proizvodi i kompanije za Crnogorce najbolji primjer i tipičan simbol najboljeg odnosa cijene i kvaliteta na crnogorskom tržištu.

Istraživanjem Best Buy Award, švajcarska organizacija ICERTIAS mjeri iskustvo i zadovoljstvo građana odnosom cijene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu, odnosno najbolji kvalitet za potrošen novac.

"Istraživanje je u Crnoj Gori obuhvatilo više do 50 različitih komercijalnih i nekomercijalnih kategorija u sektorima privrede, kao što su maloprodaja, prehrana, obuća, odjeća, kozmetika, kućni aparati, telekomunikacije, turističke destinacije i mnogi drugi", navodi se u saopštenju te organizacije.

U okviru istraživanja u vezi s nagradom za najpovoljniju kupovinu – Best Buy Award, od ispitanika je traženo da daju mišljenje o tome šta, na osnovu njihovog mišljenja i iskustva sa određenim kategorijama proizvoda i usluga prisutnim na crnogorskom tržištu, predstavlja najbolji odnos cijene i kvaliteta, odnosno najbolji kvalitet za potrošeni novac.

Sva pitanja u Best Buy Award istraživanju bila su otvorena, odnosno ispitanici nijesu imali ponuđene odgovore. Oni su mogli slobodno da navode imena proizvođača i pružalaca usluga koji, na osnovu njihovog iskustva, nude najbolji odnos cijene i kvaliteta na tržištu.

Na primjer, ispitanicima je u anketi u kategoriji čokolada najboljeg odnosa cijene i kvaliteta, postavljeno pitanje da navedu naziv proizvođača čokolade koji po njihovom iskustvu i mišljenju nudi najbolji odnos cijene i kvaliteta na crnogorskom tržištu, na šta je najčešći odgovor bio Milka.

U okviru ostalih kategorija, prva mjesta su zauzeli Nivea u kategoriji šampon za tijelo, Crnogorska komercijalna banka (CKB) u kategoriji bankarska financijska institucija, Ariel za deterdžent za pranje rublja u prahu, Pivara Trebjesa za svijetlo pivo, Petrol za lanac benzinskih pumpi i Crnogorski Telekom kao pružalac usluga pristupa brzom fiksnom internetu.

U samom istraživanju učestvovalo je 1,2 hiljade građana Crne Gore starijih od 15 godina koji koriste internet, a istraživanje je obavljeno web anketom metodom CAWI - DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness). Anketa je obuhvatila cjelokupnu teritoriju Crne Gore.

“Istraživanja Best Buy Award ne mjere vrijednost ili tržišni udio nekog brenda. Za mjerenje odnosa cijene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu isključivo su korišćeni lično iskustvo, mišljenje, zadovoljstvo i percepcija potrošača”, navodi se u istraživanju.

Bonus video: