Stefanović: Za borbu protiv korupcije potrebna politička volja

“Politička volja i opremljenost policije su ključne dvije stvari koje su pomogle da krenemo korak naprijed. Pred Srbijom ima još puno posla, puno izazova, ali mi ovaj kurs svakako nećemo mijenjati”, zaključuje Stefanović
82 pregleda 2 komentar(a)
Nebojša Stefanovića, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanovića, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.03.2015. 19:25h

Saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije je dobra i profesionalna, fokusirana na borbu protiv organizovanog kriminala, kazao je u intervjuu za časopis MUP-a Crne Gore “Dokument” ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Borba protiv korupcije u Srbiji je dobila pohvale od Evropske komisije, za što Stefanović navodi da je zasluga političke volje koja postoji u susjednoj državi.

“Politička volja i opremljenost policije su ključne dvije stvari koje su pomogle da krenemo korak naprijed. Pred Srbijom ima još puno posla, puno izazova, ali mi ovaj kurs svakako nećemo mijenjati”, zaključuje Stefanović.

O komunikaciji sa crnogorskim kolegama, Stefanoviće je kazao da se “ostvaruje se dobra i profesionalna saradnja, koja je u znatnom broju slučajeva dala kvalitetne rezultate, naročito u procesuiranju većeg broja članova organizovanih kriminalnih grupa”.

“Pravovremene razmene informacija i kontinuiran rad pripadnika policije takođe podstiču jaču operativnu regionalnu saradnju, što je sigurno od presudnog značaja za presecanje lanaca kriminalnih grupa i narkodilera.”

Napomenuo je i da Srbija i Crna Gora sarađuju na projektima prekogranične saradnje, zaštite spasavanja od poplava i dr.

Stefanović se ne slaže, kao što tvrde kritičari, da kriminalci u regionu bolje sarađuju od nadležnih organa.

“Saradnja policije u regionu, ali i Srbije i Crne Gore je na izuzetno visokom nivou. Nekad nas tehnološki problemi, u vidu nedostatka opreme, koja nažalost prati sve policije u regionu, uslovljava i zato ne možemo biti efikasni u onoj meri u kojoj bi želeli da budemo”, kazao je za “Dokument”.

Bonus video: