Transparentnost za jačanje saradnje

0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2015. 13:03h

Preduslov za jačanje saradnje nevladinih organizacija (NVO) sa drugim subjektima u društvu je transparentan rad, poručili su iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja.

Koalicija je predstavila publikaciju Finansijski izvještaji članica za 2013. godinu čiji je cilj, kako su objasnili, da doprinese poboljšanju programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da na ovaj način možemo doprinijeti unaprijeđenju odnosa između organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana", rekao je predsjednik Upravnog odbora Koalicije, Goran Đurović.

Prema njegovim riječima, objavljivanje godišnjih finansijskih izvještaja je dio obaveza članica te koalicije.

"Javnost treba da ima i podatak da Koalicija Saradnjom do cilja, kao pravni subjekt, nije imala prihode od 2009. godine a svi poslovi u ovoj organizaciji se realizuju na volonterskoj osnovi", objasnio je Đurović.

Statutom Koalicije, kako je naveo, nije dozvoljeno prikupljanje sredstava za rad organizacije kako Koalicija ne bi, kao pravni subjekt, bila konkurencija svojim članicama.

"Članice Koalicije ostvarile su ukupan prihod u 2013. godini u iznosu od 4,02 miliona EUR iz inostranih izvora u 2013 godini, dok su članice obezbijedile 3,03 miliona eura", saopštio je Đurović.

Tokom 2013. godine članice Koalicije Saradnjom do cilja podržane su za finansiranje svojih prjekata iz javnih fondova sa 749.000 eura, na ime poreza na dohodak zaposlenih uplatile su 354.000 eura.

"Ukupni prihodi članica od individualnih donatora (fizičkih lica) su 74.000 eura", kazao je Đurović.

Ukupni prihodi članica od privredniih subjekata, kako je dodao, su 24.600 eura.

"Članice Koalicije NVO sa najvećim godišnjim prihodima, koje su i najčešći predmet neargumentovanih napada, uplatile su mnogo više sredstava u budžet Crne Gore nego što su dobile po osnovu projekata iz javnih fondova", zaključio je Đurović. On je ukazao da je u nevladinim organizacijama, članicama Koalicije NVO, je u 2013. godini bilo zapošljeno 206 lica.

"Umjesto da građani budu informisani da NVO doprinose razvoju društva, zapošljavanju mladih ljudi ali i prilivu novca iz inostranstva, stvara se često slika da su na teretu građana Crne Gore”, kazao je Đurović.

Izvještaj koji su objavile članice, kako je naveo, na najbolji način opovrgava teze koje se iz različitih motiva plasiraju u javnosti.

Bonus video: