Gvozdenović se sreo sa Langeom: Posebnu pažnju posvetiti poglavlju 27

0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Dirk Lange
Branimir Gvozdenović, Dirk Lange
Ažurirano: 26.02.2015. 16:19h

’’Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada Crne Gore posebnu pažnju posvećuju poglavlju 27 u pregovorima sa Evropskom unijom. Svjesni značaja ovog poglavlja i procesa pregovora, dogovorili smo zajedničke aktivnosti koje će ubrzati naše napore da se pregovori za poglavlje 27 otvore tokom naredne godine’’, istakao je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, tokom sastanka sa Dirk Langeom, šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu Evropske komisije za proširenje.

Ministar Gvozdenović se, zajedno sa saradnicima, susreo u Podgorici sa Langeom i predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori, sa ciljem razmatranja daljih koraka u procesu ispunjavanja početnog mjerila za otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Oni su razmijenili informacije o dosadašnjim i planiranim aktivnostima, nakon čega je ocijenjeno da je veoma važno nastaviti procese koje podrazumijeva početno mjerilo, te koordinisano i sinergijski djelovati sa ostalim institucijama u čijoj nadležnosti su pitanja iz ove oblasti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, posebno je apostrofirana potreba za jačanjem administrativnih i drugih kapaciteta, koji će omogućiti kvalitetnije i efikasnije ispunjavanje obaveza Crne Gore.

"S tim u vezi, utvrđena je dinamika izrade i dostavljanja Evropskoj komisiji strateških i drugih dokumenata, koji predstavljaju uslov za otpočinjanje pregovora. Takođe, uzimajući u obzir kompleksnost dokumenata čija izrada je u toku ili će ubrzo otpočeti, na sastanku je dogovoreno da se u kratkom roku, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori obezbijedi ekpertska pomoć u izradi ovih dokumenata. Pored toga, a imajući u vidu potrebu za zaštitom prostora ulcinjske Solane, ministar Gvozdenović je istakao da su u posljednje vrijeme naročito intenzivirane aktivnosti na zaštiti ovog prostora, te da je u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za inspekcijske poslove, formiran zajednički tim u čijem fokusu će biti sva pitanja od značaja za zaštitu i unapređenje prostora Solane. Načelno je dogovorena zajednička posjeta Solani sa predstavnicima Evropske komisije tokom njihove posjete Crnoj Gori u junu ove godine", zaključuje se.

Bonus video: