Batrićević: Neophodna je priča o klasnim podjelama

Nakon raspada SFRJ, formirana je „društvena piramida”, kazao je Batrićević
139 pregleda 33 komentar(a)
Boban Batrićević, Foto: Arhiva “Vijesti”
Boban Batrićević, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 26.02.2015. 16:43h

Crnogorsko društvo je izuzetno klasno podijeljeno i u javni diskurs neophodno je vratiti dijalog o klasnoj razgradnji, ocijenio je istoričar Boban Batrićević.

On je saopštio da je nakon raspada SFRJ došlo do klasnih podjela, odnosno do formiranja “društvene piramide”.

“Tada su sredstva za proizvodnju i sredstva preraspodjele društvenih dobara postale svojina nekoliko crnogorskih politačara, koji su u sprezi sa kriminalnim grupama, počeli da kreiraju dalji razvoj društva. Oligarhija je prodajom državne imovine i upravljanjem državnom politikom, akumulirala ogroman kapital, koji se slio u par najuticajnijih crnogorskih porodica; dok joj je monopol nad ekonomskim odredbama i otvaranje privatnog biznisa omogućavao opstanak na vlasti. Zatvaranjem industrije počinje izuzetna klasna razgradnja i pauperizacija širokih narodnih slojeva - Crna Gora je 1990. imala čak 159.384 radnika (od čega je 80 odsto radilo u privredi), koji su usljed inflacije, ostali bez posla i socijalne zaštite države. Na taj način je trećina stanovništva preko noći, od komunističkih proletera postala 'rimski' proleterijat”.

Batrićević smatra da pomenute “činjenice govore da opozicija mora da izraste u ozbiljnog takmaca kleptomanskoj vlasti i ponudi ekonomsku alternativu”.

“Mapet šou u Skupštini i paušalne intelektualne konstrukcije, crkvena pitanja, jezik i simboli, međusobna trvenja i sujetne odnose u opoziciji, treba staviti u drugi plan, i razmišljati o konkretnim mjerama revitalizacije naše ekonomije. Samo bi tako crnogorski građanin mogao da se nada zaposlenju, povećanju zarade i normalizaciji ekonomskog života”. Batrićević je ocijenio da se od pada komunističke paradigme javnog informisanja sa ustezanjem govori o siromaštvu velikog dijela stanovništva.

Bonus video: