Delija: Više od 70 odsto Romkinja i Egipćanki upoznato sa zakonskim normama

Kako je navela Delija, prvi put u Crnoj Gori dobili su podatke o broju prijavljenih nasilja u porodicama u tri crnogorska grada
195 pregleda 0 komentar(a)
Fana Delija, Foto: Screenshot (YouTube)
Fana Delija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.02.2015. 13:49h

Romkinje i Egipćanke, njih 70 odsto, iz pet crnogorskih gradova upoznato je sa zakonima u vezi sa nasiljem u porodici, posljedicama ugovorenih brakova i značajem obrazovanja djece, saopšteno je na predstavljanju rezultata projekta o položaju Romkinja na Balkanu.

Cilj regionalnog trogodišnjeg projekta “Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu” je doprinos poboljšanju društveno – ekonomskog položaja Romkinja u zemljama Balkana kroz njihovo aktivno učešće u kreiranju javnih politika.

„Više od 70 odsto pripadnica romske i egipćanske nacionalnosti u Nikšiću, Beranama, Podgorici, Tivtu i Ulcinju upoznato je sa zakonskim normama u vezi sa nasiljem u porodici, posljedicama ugovorenih brakova i značajem obrazovanja djece kroz edukativne radionice, seminare, forum teatre i razgovore”, rekla je izvršna koordinatorka Centra za romske incijative (CRI), Fana Delija.

Ona je objasnila da su tokom projekta riješili pojedine slučajeve nasilja u porodice, dječije ugovorene brakove i kreirali preporuke za nacionalne i lokalne planove.

Kako je navela Delija, prvi put u Crnoj Gori dobili su podatke o broju prijavljenih nasilja u porodicama u tri crnogorska grada.

Ona je dodala da su, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Američkom ambasadom i „Care International“, uspjeli da sprovedu istraživanje o dječijim ugovorenim brakovima.

„Dječiji ugovoreni brakovi postoje, nijesu slučajnost i sada možemo da se pozivamo na relevantne podatke“, rekla je Delija.

Predsjednica Ženske REA mreže „PRVA“, Behija Ramović ukazala je na to da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih civilizacijskih vrijednosti i „nezaobilazan uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU)“.

„Nužna pretpostavka koja Crnu Goru približava evropskim integrcijama i ispunjavanju obaveza kao države članice Savjeta Evrope jeste puno uživanje ljudskih prava koje mora biti dostupno svima pod jednakim uslovima“, kazala je Ramović.

Prema njenim riječima, potrebno je djelotovorno učešće pripadnika romske zajednice u donošenju odluka kroz političku participaciju na državnom i lokalnom nivou, vodeći računa o participaciji žena Romkinja i Egipćanki u tim procesima.

Ramović je podsjetila da novousvojeni Zakon o izboru poslanika i odbornika u crnogorskoj skupštini propisuje obavezu da sve političke partije na svojim listama moraju imati najmanje 30 odsto žena.

Predstavnik Centra bezbjednosti (CB) Nikšić, Slavko Milić, smatra da je aktivno učestvovanje organa državne uprave veoma značajno.

„Aktivnom saradnjom civilnog sektora i organa državne uprave stiče se povjerenje građana, a time se doprinosi prevenciji i represiji ovih društveno štetnih pojava“, rekao je Milić.

On je zaključio da će nastaviti da podržavaju pripadnike romsko - egipćanske populacije na putu socijalne integracije i uključivanja u društvenu zajednicu.

Bonus video: